Audacity.cz/Fórum/Co použít na vyčištění vokální stopy od šumů?

Co použít na vyčištění vokální stopy od šumů?

Takže, narazil jsem na docela velký problém při práci na svém posledním hudebním projektu. Mám nahrané vokály, ale bohužel se mi do nich dostal celkem nepříjemný šum. Zkoušel jsem různé věci, ale zdá se, že to není tak jednoduché, jak jsem si myslel. Rád bych se zeptal, co všechno můžu použít na vyčištění vokální stopy od těchto šumů? Je lepší použít nějaký efekt přímo v Audacity, nebo byste doporučili externí pluginy? Slyšel jsem o různých možnostech jako je redukce šumu a EQ, ale nejsem si jistý, jak to správně aplikovat. Které konkrétní nástroje byste doporučili a jaké máte zkušenosti s jejich použitím? A co když mám jenom slabý šum, bude to stačit nějakým základním filtračním efektem nebo musím jít do něčeho složitějšího? A co třeba nastavení citlivosti nebo frekvenčního rozsahu při aplikaci těchto efektů? Mám obavy, že když to udělám špatně, mohlo by to ovlivnit kvalitu mých vokálů. Tak prosím, podělte se o své tipy a triky na to, jak se zbavit šumu ve vokálních stopách. Jaké jsou vaše osvědčené metody a co fungovalo vám? Děkuji moc za jakoukoli radu!

180 slov
1.8 minut čtení
21. 12. 2024
Ludmila Fučíková
Ludmila Fučíková

Takhle, jestli máš v vokálech šum, tak doporučuju začít s redukcí šumu přímo v Audacity. Je to docela jednoduchý. Označ si kousek, kde je jen ten šum, pak v menu najdeš "Efekty" a "Redukce šumu". Tam to pak vezmeš a aplikuješ na celou stopu. Ale bacha na to – citlivost nastav do rozumných hodnot, jinak ti to může zkazit vokály.

Když je ten šum slabší, tak možná stačí používat EQ – prostě se podívej, na jakých frekvencích ten šum je, a pokus se je vyříznout. Můžeš třeba zkusit boostnout vokály v oblasti 2-5 kHz a naopak vyříznout nižší frekvence, kde by mohl být šum.

Pokud to chceš posunout dál, můžeš zkusit i externí pluginy jako izotope RX nebo nějaký VST pro redukci šumu. Ale pro začátek by měly stačit ty základní nástroje v Audacity.

Hlavně to nepřeháněj s efekty, aby ti nevzali přirozenost vokálů. A když jsi si nejistej, vždycky udělej zálohu původní stopy. Hodně štěstí!

156 slov
1.6 minut čtení
2. 12. 2024
Jakub Matoušek
Jakub Matoušek

Když se snažíš vyčistit vokály od šumu, jedna z nejlepších věcí je použít redukci šumu, co má Audacity. V zásadě to funguje tak, že si vezmeš vzorek šumu a pak ho aplikuješ na celou stopu. Ale pozor, aby to nevypadalo moc uměle, je dobrý si hrát s citlivostí a frekvenčním rozsahem. Pokud máš slabší šum, může stačit i nějaký základní EQ, kde odstraníš nízké frekvence pod 80 Hz. To často pomůže zbavit se hlouběji položených šumů. Když potřebuješ něco silnějšího, můžeš zkusit externí pluginy jako iZotope RX nebo Waves NS1 – ty maj všechny nějaký super algoritmy na úpravu zvuku. Ale nezapomeň, že s každým efektem je dobrý to přehánět a poslouchat, co to dělá s vokály. Někdy je lepší nechat trošku toho šumu než zničit celej zvuk. Takže experimentuj a najdi, co ti sedí!

135 slov
1.4 minut čtení
22. 1. 2025
Miroslava Daňková
Miroslava Daňková