Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit kompresor pro zpěv v Audacity?

Jak správně nastavit kompresor pro zpěv v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně správně nastavit kompresor pro zpěv v Audacity. Mám nějaké zkušenosti s nahráváním, ale když přijde na úpravy zvuku, tak se trošku ztrácím. Zkoušel jsem už několik různých nastavení, ale pořád to nevypadá tak dobře, jak bych si představoval. Když použiji kompresor, občas dojde k tomu, že zpěv zní moc plochě nebo naopak příliš zkresleně. Jaké parametry mám sledovat? Co všechno bych měl nastavit, abych dosáhl profesionálnějšího zvuku? Slyšel jsem, že je důležité mít dobrý poměr mezi prahem a poměrem komprese, ale nejsem si jistý, jak to správně zvolit. A co attack a release? Jak rychle je mám nastavit? Mám pocit, že když to nastavím moc rychle, tak můžu ztratit přirozenost zpěvu. Dále by mě zajímalo, jak velké by měly být hodnoty pro výstupní gain, abych nevytvářel další šum. Pokud někdo máte nějaké tipy nebo konkrétní doporučení ohledně nastavení kompresoru pro zpěv v Audacity, byl bych moc vděčný za vaši pomoc. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto procesem? Děkuji předem za všechny rady!

170 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2024
Adéla Šilhavá
Adéla Šilhavá

Když nastavuješ kompresor v Audacity na zpěv, je dobrý začít s pár základními parametry. Prah nastav tak, aby zachytil vše, co chceš komprimovat, třeba kolem -20 dB – zkus si pohrát a poslouchat. Poměr komprese dej tak 3:1 nebo 4:1, to je dobré pro začátek.

Attack a release jsou důležitý – attack zkusat někde mezi 10-30 ms, aby se nesnížila přirozenost zpěvu. Release dej kolem 100-200 ms, aby kompresor stíhal reagovat na změny v dynamice. Když to dáš moc rychle, fakt to může znít blbě.

Na výstupní gain si dej pozor – zkus třeba 2-4 dB zvýšit, ale opatrně, ať to nepřidělává šum. Důležitý je taky poslouchat, co to dělá se zvukem, a klidně se vrať k nastavení, pokud to nezní podle představ. Zkoušení je klíčový – experimentuj a najdi si to svoje. Tak hodně štěstí!

135 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Jakub Bárta
Jakub Bárta

Nastavit kompresor pro zpěv v Audacity může být oříšek, ale zkusím ti to trochu přiblížit. Začal bych s prahem – nastav ho tak, aby začínal komprimovat, když je zpěv hlasitější. Zkus třeba -20 dB. Poměr komprese by mohl být něco kolem 3:1 nebo 4:1, to by mělo fungovat docela dobře.

Co se týče attack a release, tady je to o pocitech – attack nastav na nějakých 10-30 ms, aby nebyl zpěv moc "zaseknutý" a release kolem 50 ms nebo víc. Dlouhý release pomáhá udržet přirozenost, ale nesmíš to přehnat, jinak budeš mít problém s dynamikou.

Na výstupním gainu to chce dávat pozor, abys nezvlnil zvuk. Zkus to nastavit tak, aby ti to nelezlo přes 0 dB – ideálně okolo -6 dB, aby ses vyhnul clippingu. A pamatuj, že při úpravách je dobrý poslouchat zpěv v kontextu celé skladby, jinak ti to může znít divně.

Takže klidně experimentuj a hlavně poslouchej, co to dělá se zvukem.

154 slov
1.5 minut čtení
6. 2. 2025
Karel Dobiáš
Karel Dobiáš