Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávek v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávek v Audacity?

Před pár dny jsem se pustil do zpracování svých audio nahrávek v Audacity a narazil jsem na dost velký problém. Mám několik nahrávek, které bych chtěl použít, ale bohužel mají hodně šumu a rušivých zvuků, které mi kazí celkový dojem. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké funkce pro odstranění šumu, ale nejsem si úplně jistý, jak na to. Zkoušel jsem už pár věcí podle různých videí na YouTube, ale výsledek pořád není ideální. Nevíte, jak správně nastavit filtr na odstranění šumu? Jaké kroky bych měl provést od začátku do konce? A co se týče různých typů šumu, je nějaký specifický postup pro odstranění šumů pozadí nebo třeba praskání? Budu rád za jakékoli tipy nebo odkazy na návody. Díky moc!

119 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Monika Netolická
Monika Netolická

Audacity se šumem umí docela dobře, takže to zkus. Nejprv si najdi část nahrávky, kde je jenom šum (třeba ticho před začátkem mluvení), označ ji a pak jdi na Efekty -> Odstranit šum. Tam klikni na "Získat profil šumu". Pak označ celou nahrávku a znovu otevři stejnou funkci. Nastav sílu odstranění šumu podle toho, jak moc je ten zvuk rušivý. Zkus i experimentovat s "Snížením šumu" a "Frekvenční filtrování". Pokud máš praskání, zkus najít a odstranit rušivé frekvence pomocí Equalizéru. Taky je dobré nahrávku po úpravě projít a doladit, třeba zvýšit nebo snížit některé části. Důležité je to ne přehnat, jinak to zní uměle. Držím palce, ať to dopadne!

109 slov
1.1 minut čtení
29. 10. 2024
Irena Štěpánková
Irena Štěpánková

Odstranění šumu v Audacity je docela jednoduchý proces. Tady je, jak na to:

1. Otevři nahrávku v Audacity a najdi část, kde je jen šum (bez mluvení nebo hudby). To bude tvůj vzorek šumu.
  2. Označ tuto část myší.
  3. Jdi na menu Efekty a vyber Odstranit šum. Pak klikni na „Získat profil šumu“. To Audacity říká, co má odstranit.
  4. Nyní označ celou nahrávku (Ctrl+A).
  5. Znovu jdi do Efekty, vyber Odstranit šum a tentokrát nastav parametry. Můžeš si hrát s nastavením „Snížení šumu“, „Citlivost“ a „Frekvenční rozsah“. Zkus začít s hodnotami kolem 12 dB pro snížení šumu a citlivost kolem 6-12.
  6. Klikni na OK a nech Audacity pracovat.

Pro praskání nebo jiné specifické zvuky můžeš zkusit použít funkci „Oprava praskání“, která se nachází opět v sekci Efekty. Ale pozor, moc úprav můžeš zkazit kvalitu nahrávky, takže se neboj experimentovat, ale buď opatrnej! Hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2024
Vladimír Hlaváč
Vladimír Hlaváč