Audacity.cz/Fórum/Jak zamezit ozvěně ve svém nahrávacím studiu?

Jak zamezit ozvěně ve svém nahrávacím studiu?

Mám takový problém v mém malém nahrávacím studiu, a to se týká ozvěny. Když nahrávám, zvuk se mi vrací zpět a je to fakt nepříjemné. Zkoušel jsem různé mikrofony a měnil jsem i jejich umístění, ale ozvěna pořád přetrvává. Hlavně když zpívám nebo mluvím blízko mikrofonu, cítím, že se zvuk odráží od stěn a vytváří takovou divnou atmosféru. Máte nějaké tipy, jak tomu předejít? Uvažoval jsem o akustických panelech na stěny, ale nejsem si jistý, jestli to bude stačit. Měl bych také něco udělat se stropem nebo podlahou? Možná nějaké koberce nebo závěsy? Jaké materiály jsou nejlepší pro potlačení ozvěny? Slyšel jsem něco o difuzorech, ale nevím, jestli to bude pro mě vhodné. Jakou roli hrají tyto prvky v nahrávacím prostoru? Jsem si vědom toho, že velké místnosti mají jinou akustiku než malé, takže pokud někdo má zkušenosti s menšími studii, rád bych slyšel vaše názory. Děkuju moc za pomoc!

150 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Daniel Řezáč
Daniel Řezáč

Takže, ozvěna je fakt otravná, to chápu. Akustické panely jsou rozhodně dobrý krok, ale zkus se podívat i na další věci. Třeba koberce nebo tlusté závěsy můžou hodně pomoct, aby se zvuk neodrážel od tvrdých povrchů. Nezapomeň na strop, jestli můžeš, tak zvaž nějaký akustický strop nebo alespoň nějaké měkké materiály. Difuzory sice vypadají dobře, ale pokud máš malou místnost, tak spíš zainvestuj do absorpčních materiálů. Můžeš taky zkusit mikrofon umístit do rohu místnosti, tam se obvykle lépe zabraňuje odrazům. Každopádně experimentuj s umístěním a materiály a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

92 slov
0.9 minut čtení
17. 11. 2024
Renata Havlíčková
Renata Havlíčková

Pro potlačení ozvěny v malém studiu je dobrý nápad začít s akustickými panely, fakt to pomáhá. Umísti je na stěny, hlavně tam, kde zvuk nejvíc odráží – takové ty místa přímo naproti mikrofonu. Závěsy nebo těžké koberce jsou další skvělé řešení, takže klidně dej něco na podlahu a okna. Strop taky nezapomeň, můžeš zkusit nějaké závěsné akustické panely nebo alespoň kousek koberce tam pověsit. Difuzory můžou být fajn, ale pro začátek bych je asi moc neřešil. Hlavně se soustřeď na potlačení těch tvrdých ploch, co odrážejí zvuk. Jestli máš možnost, hraj si s umístěním mikrofonu a zkus různý pozice, to může udělat velký rozdíl. S menšími prostory je to trochu složitější, ale s těmito tipy bys měl zaznamenat zlepšení.

119 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2025
Jindřiška Křížová
Jindřiška Křížová