Audacity.cz/Fórum/Jaké materiály jsou nejlepší na DIY akustické panely?

Jaké materiály jsou nejlepší na DIY akustické panely?

Zdravím všechny nadšence do zvuku a domácího nahrávání! Mám v plánu si vyrobit DIY akustické panely, ale nejsem si úplně jistý, jaké materiály by byly nejlepší pro tento projekt. Vím, že existuje spousta možností, ale tak nějak nevím, co si vybrat, aby to bylo efektivní a zároveň cenově dostupné. Hledám něco, co opravdu pomůže zlepšit akustiku místnosti, protože mám pocit, že mi to v nahrávacím studiu dost šumí a odráží se to na kvalitě zvuku. Zajímalo by mě například, jestli je lepší používat minerální vlnu nebo akustickou pěnu, popřípadě jaké dřevo by bylo vhodné jako rám pro tyto panely. Uvažoval jsem taky o použití starých matrací nebo jiných recyklovaných materiálů – má to někdo vyzkoušené? Jak to funguje? A co třeba potahové látky – mají nějaký vliv na zvuk? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na to, co použít a co se osvědčilo v praxi. Děkuji za jakékoliv rady!

150 slov
1.5 minut čtení
15. 7. 2024
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová

Minerální vlna je super volba na akustické panely, protože má fakt dobré pohlcování zvuku. Koupíš to v každém stavebnictví a je to cenově v pohodě. Akustická pěna je taky fajn, ale bývá dražší a ne vždycky dává takové výsledky jako ta vlna, zvlášť když chceš udělat víc panelů. Rám můžeš udělat z obyčejného dřeva, třeba z latí, to bude dost pevné. Staré matrace? To jsem taky slyšel, že to někomu fungovalo – ale musíš dávat pozor, co přesně do toho dáváš, aby to moc nezapáchalo. Na potah bych doporučil nějakou látku, co dobře propouští zvuk, třeba bavlnu nebo polyester. Čím silnější a těsnější látka, tím hůř se zvuk dostane dovnitř. Takže to chce balanc – něco lehkého a prodyšného. Hlavně experimentuj a neboj se zkoušet různé kombinace, každá místnost je jiná!

131 slov
1.3 minut čtení
10. 1. 2025
Štěpán Zlámal
Štěpán Zlámal

No, já bych šel asi do minerální vlny. Je to levný a fakt to funguje na pohlcení zvuku. Akustická pěna je taky dobrá, ale většinou je dražší a ne vždycky tak efektivní jako ta vlna. Když už mluvíme o rámu, prostý dřevěný prkna jsou parádní volba – dost pevný a snadno se s tím pracuje. Co se týče těch starých matrací, tak to jsem taky slyšel. Můžeš je rozříznout a použít jako výplň do panelů, ale musíš mít na paměti, že to může být trošku zapáchající. Látka na potah je důležitá – měla by být prodyšná, aby zvuk mohl projít do materiálu. Takže něco jako bavlna nebo polyester. Klidně zkus pár variant a uvidíš, co bude lepší pro tvůj prostor. Hodně štěstí s projektem!

124 slov
1.2 minut čtení
5. 12. 2024
Stanislav Pavlík
Stanislav Pavlík