Audacity.cz/Fórum/Jak vyčistit audio od rušivých zvuků v Audacity?

Jak vyčistit audio od rušivých zvuků v Audacity?

Mám nahrávku, která je jinak super, ale bohužel je na ní spousta rušivých zvuků. Slyším tam šum, praskání a občas nějaké nechtěné pozadí. Zkoušel jsem to nějak upravit v Audacity, ale nejsem si úplně jistý jak na to. Nevíte, jak přesně vyčistit audio od těchto nepříjemných zvuků? Představoval bych si něco jako odstranění šumu nebo možná nějaké filtry? Je tam nějaký snadný postup, který by pomohl udělat zvuk čistší? Třeba jestli je lepší začít s některým z efektů v menu nebo jestli se dá použít nějaký plugin? A co komprese, má smysl ji použít po odstranění šumu, nebo to může zvuk ještě víc zhoršit? Hledal jsem už i nějaké videa, ale většinou mi to přijde složité. Rád bych se dozvěděl o nějakých konkrétních krocích nebo nastaveních, které bych měl vyzkoušet. Jak pracujete s audem vy? Co děláte, když potřebujete odstranit nechtěné zvuky? Děkuju za každou radu!

146 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2024
Daniel Řezáč
Daniel Řezáč

Takže, pokud chceš vyčistit audio v Audacity, tak tady je pár jednoduchých kroků. Nejprve si nahraj nějakou část, kde není žádný mluvený text, jen šum nebo praskání. To pak označ a použij funkci "Získat profil šumu" v menu Efekty. Potom to zase označ celý soubor a dej "Odstranit šum". Můžeš si tam nastavit, kolik šumu chceš odstranit – doporučuji začít s menšími hodnotami, abys neztratil moc detailů.

Pak bych doporučil projít i další efekty jako "Normalizace" nebo "Komprese". Komprese ti může pomoct zpevnit zvuk a udělat ho vyváženější, ale bacha na to, abys to s tím nepřehnal, jinak to může znít podivně.

Jo a nezapomeň používat funkci "Zrušit", když něco nevyjde, než uložíš finální verzi. Taky se vyplatí zkoušet různé kombinace efektů a nastavení, než se dostaneš k něčemu, co funguje. Tak hodně štěstí!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 6. 2024
Anna Burianová
Anna Burianová

Takže, pokud chceš vyčistit audio v Audacity, tady je pár kroků, co můžeš zkusit. Nejprve si otevři nahrávku a najdi část, kde slyšíš jen šum. O označ tu část myší. Pak jdi na Efekty a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat profil šumu". To Audacity vezme jako vzor pro to, co chceš odstranit.

Pak označ celé audio (Ctrl+A) a znova jdi na "Odstranit šum". Tentokrát to aplikuj na celou stopu. Můžeš si pohrát s nastavením, třeba s úrovní odstranění šumu a citlivostí, aby to neudělalo zvuk úplně umělý.

Pokud tam pak slyšíš praskání, zkus použít "Zeslabit" nebo "Vytvořit efekt" – to může pomoct vyhladit zvuk. Komprese má smysl po odstranění šumu, ale opatrně s ní, aby to neznílo moc uměle.

Když tak pak zkontroluj i EQ (ekvalizér), můžeš vyladit některé frekvence. A pamatuj, že méně je víc – snaž se to nepřehnat.

Jestli to nebude fungovat podle tvých představ, můžeš zkusit i nějaké pluginy jako ReaPlugs nebo iZotope RX (pokud máš peníze). Ale většinou ti Audacity stačí na základní úpravy. Držím palce!

170 slov
1.7 minut čtení
17. 7. 2024
Robert Šilhavý
Robert Šilhavý