Audacity.cz/Fórum/Jak zlepšit zvuk nahrávky a zbavit se rušivých zvuků?

Jak zlepšit zvuk nahrávky a zbavit se rušivých zvuků?

Chtěl bych se zeptat, co všechno mohu udělat, abych měl lepší zvuk při nahrávání. Je mi jasné, že na tom hodně závisí vybavení, které používám, ale zajímalo by mě i to, jaké další techniky nebo tipy by mohly pomoci zlepšit kvalitu zvuku. Odkud začít? Mám používat jiný mikrofon nebo je důležitější nastavení nahrávání v programu? Slyšel jsem něco o filtraci šumu, ale nevím přesně, co to obnáší a jestli je to snadné udělat. Jak se vyhnout rušivým zvukům jako je šum z okolí nebo zvuky z ulice? Měl bych zkusit nahrávat v jiném prostoru? A co akustika místnosti, vliv na zvuk má i tohle? Přemýšlím i o tom, jestli jsou nějaké speciální techniky postprocessingu v Audacity, které bych mohl použít. Nebo třeba jak správně nastavit úrovně hlasitosti během nahrávání, aby to pak nebylo přehnaně zkreslené? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak spočítat nejlepší umístění mikrofonu a jestli existují nějaké triky, jak eliminovat nežádoucí zvuky už během natáčení. Budu moc vděčný za každou radu nebo tipy, které by mi mohly pomoci dosáhnout lepší kvality zvuku.

176 slov
1.8 minut čtení
26. 10. 2023
Milan Zlámal
Milan Zlámal

Zdravím, tohle je dost důležité téma. Když chceš zlepšit zvuk nahrávky, tak začni tím mikrofonem. Ujisti se, že máš aspoň nějaký lepší než vestavěný v laptopu, ideálně kondenzátorový. Další věc, co můžeš udělat, je vybrat si klidný prostor bez rušivých zvuků. Jo, akustika místnosti hraje roli – zkus nahrávat v místnosti s měkkým nábytkem, aby se zvuk neodrážel. Filtraci šumu můžeš dělat v postprodukci pomocí Audacity nebo jiného softu, tam je to většinou ve speciálních efektech jako Noise Reduction. Co se týče úrovní, snaž se mít hlasitost kolem -12 dB na vstupu, aby to nebylo zkreslené. Umístění mikrofonu je taky důležitý – dej ho blíž k sobě a zkus se vyhnout přímo směru ventilátorů nebo oken. Pokud bys chtěl ještě víc snížit šum z ulice, tak zkus nahrávat v noci nebo během dne, kdy není tolik ruchu. Snad to pomůže!

140 slov
1.4 minut čtení
8. 7. 2024
Vladimíra Musilová
Vladimíra Musilová

Když chceš zlepšit zvuk nahrávky, začni tím, že se zaměříš na prostor, kde nahráváš. Zkus najít místo, co je co nejvíc izolovaný od hluku z ulice a dalších zvuků. Akustika místnosti je taky hrozně důležitá – pokud máš holé stěny, může to hodně echo. Zkus přidat nějaké měkké materiály, jako jsou závěsy nebo polštáře, aby se zvuk líp rozptyloval.

Co se týče mikrofonu, určitě zvaž nějaký lepší dynamický mikrofon, pokud používáš levný kondenzátor. Dynamické mikrofony jsou lepší na eliminaci okolního šumu. Pak si dej pozor na umístění mikrofonu – zkus ho držet blíž k ústům, ale ne přímo na nich, aby ses vyhnul sibilantnímu zvuku.

Nastavení v programu je taky důležité. Ujisti se, že není příliš vysoká úroveň hlasitosti, aby nedošlo k přebuzení a zkreslení. Zpravidla bys měl mít úroveň kolem -12 dB až -6 dB. Pokud jde o filtraci šumu, Audacity má funkci na odstranění šumu, která ti může pomoct zbavit se některých rušivých zvuků při postprodukci. Stačí vzít vzorek ticha a pak vybrat část nahrávky a aplikovat filtr.

Takže shrnuto: podívej se na prostor, vylepši vybavení a nauč se hrát s nastavením úrovní a postprodukcí. To by ti mělo dost pomoct.

191 slov
1.9 minut čtení
14. 10. 2024
Robert Blažek
Robert Blažek