Audacity.cz/Fórum/Jaké nové zvukové efekty teď letí v audiu?

Jaké nové zvukové efekty teď letí v audiu?

Zdravím všechny audio nadšence! Rád bych se zeptal, co je teď v oblasti zvukových efektů tak aktuální a trendy. Vím, že se neustále objevují nové pluginy, efekty a techniky, které dokážou posunout zvuk na úplně novou úroveň. Zajímalo by mě, jaké konkrétní efekty se teď hodně používají v hudbě, podcasting nebo třeba ve filmovém zvuku. Slyšel jsem o různých reverbech, delayích a dalších zajímavých věcech, ale chtěl bych slyšet názory od vás, co používáte ve svých projektech. Jaké zvukové efekty podle vás fungují nejlépe? Používáte nějaké speciální nastavení nebo kombinace efektů, které vám pomohly dosáhnout profesionálního zvuku? Taky by mě zajímalo, jaké nové technologie nebo software jste objevili a co byste doporučili těm, kteří chtějí experimentovat s novými zvuky. Které trendy vás zaujaly a co plánujete vyzkoušet dál? Vím, že každý má své vlastní preference, takže klidně pište i o těch nejpodivnějších nebo nejzvláštnějších efektech! Díky všem za vaše tipy a rady!

152 slov
1.5 minut čtení
4. 12. 2024
Jiří Matoušek
Jiří Matoušek

Hele, teďka letí fakt zajímavý efekty. Třeba ten "lo-fi" zvuk, co míchá šum s melodickými prvky, je čím dál víc populární. Hodně se používají i modulace, jako chorus nebo flanger, co dodávají hloubku. Nezapomínej na sidechain kompresi, to už je klasika, ale třeba pokud ji kombinuješ s reverbem, tak dostaneš parádní atmosféru.

Taky jsem zkoušel nějaký nové pluginy na delay, co mají možnosti feedbacku a různý rytmický variace, to dá docela šťávu. V podcastingu vidím trend v používání de-esserů a EQ s analogovým charakterem – dává to příjemnější poslech. Co se týče technologií, objevují se i AI nástroje pro mastering a mix, což může usnadnit dost práce, ale není nad vlastní ruční úpravy.

Kombinování efektů jako distortion s reverbem nebo delayem může vytvořit fakt unikátní zvuky. Takže experimentuj! Je spousta nových věcí, co se dají vyzkoušet.

134 slov
1.3 minut čtení
7. 2. 2025
Marie Šťastná
Marie Šťastná

Teďka frčí spoustu zajímavých efektů. Například granular synthesis je fakt cool, hodně se používá na vytváření unikátních textur a zvukových krajin. Potom jsou tu různé modulační efekty jako chorus nebo phaser, co dodávají zvuku hloubku a pohyb. V oblasti podcastingu je populární také sidechain komprese – to prostě pomáhá udržet hlasy čisté a srozumitelné bez rušivých elementů. Reverby jsou klasika, ale teď se hodně hrajou s různýma algoritmama, aby to znělo víc organicky. Pokud jde o software, doporučil bych zkusit nějaké nové pluginy jako Valhalla Supermassive pro delay a reverb nebo Arturia FX Collection pro kreativní efekty. Z nových technologií se mi líbí AI nástroje na mastering, co umí udělat slušnou práci za pár kliknutí. Jinak experimentuju s kombem distortion a delay na vokály – zní to šíleně, ale někdy to prostě sedne! Takže jo, vždycky je co zkoušet!

139 slov
1.4 minut čtení
22. 8. 2024
Jaroslava Přibylová
Jaroslava Přibylová