Audacity.cz/Fórum/Jak na silnější basy v mixu?

Jak na silnější basy v mixu?

Zdravím všechny audio nadšence! Potřeboval bych se poradit ohledně úpravy basových linií v mém posledním projektu. Mám pocit, že mi tam ty basy jaksi chybí. Když to poslouchám, tak to zní tak nějak slabě a nevýrazně. Chci, aby ten zvuk byl silnější a plnější, ale nevím, jak na to. Zkoušel jsem různě nastavovat EQ, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho efektu, který bych chtěl. Používám Audacity, takže pokud někdo máte nějaké tipy na konkrétní efekty nebo postupy, které by mohly fungovat na zahuštění basových tónů, byl bych moc vděčný. Jaké nastavení byste doporučili pro zlepšení hlasitosti a celkového pocitu z basů? Uvažoval jsem i o přidání nějakých vrstev nebo možná i o kompresi, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší. Je lepší použít víc kanálů s různými frekvencemi nebo se zaměřit na jeden silný basový zvuk? Co třeba sidechain komprese? Je to dobrý způsob, jak udělat basy silnější? Četl jsem o různých technikách a chtěl bych znát názory ostatních, co se osvědčilo vám. Díky moc za jakékoliv rady!

170 slov
1.7 minut čtení
5. 10. 2024
Ivana Stará

Pokud chceš silnější basy, zkus se zaměřit na několik věcí. EQ je základ, ale nezapomeň, že i komprese může udělat hodně. Zkus na basu nastavit kompresor s nižším prahovým nastavením, aby ti to hezky stlačilo slabší části a zvýraznilo ty silnější. Jako bonus můžeš přidat nějaký sub-bass layer – třeba prostě duplicírát basovou linku a na jedné použít low-pass filtr, aby zníla jen v těch nízkých frekvencích. Co se sidechain komprese týče, ano, může to pomoct – zvlášť když chceš, aby basy lépe sedly pod kick. Také zkus experimentovat s různými efekty jako saturace nebo jemné distorze, to dodá basům víc charakteru a síly. A neboj se přidat i další nástroje, pokud to bude sedět. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
1. 1. 2025
Adéla Šilhavá

Nejlepší bude začít s EQ, zkus zvýraznit spodní frekvence kolem 60-80 Hz, ale moc to nepřeháněj, ať to nezní plechově. Pak bych přidal nějakou kompresi – ta ti pomůže sjednotit úroveň basů a udělat je silnějšími. Sidechain komprese může být super, obzvlášť když chceš, aby basy víc "dýchaly" s kickem. Zvaž i layering – přidej další basový zvuk, třeba sub nebo synth, co doplní ten hlavní bas. No a pokud máš možnost, zkuz si na basy přidat saturaci, to může taky dost pomoct. A poslední věc – ujisti se, že máš dobré reference z jiných skladeb, ať víš, co se ti líbí. Hodně štěstí!

104 slov
1 minut čtení
2. 12. 2024
Lenka Charvátová
Audacity.cz/Články/Zvukový design
Mixování zvukových vrstev pro dokonalý hudební zážitekObjevte tajemství mixování zvukových vrstev a naučte se, jak kombinovat různé zvukové stopy pro perfektní hudební zážitek.
1000 slov
10 minut čtení
8. 8. 2024
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky