Audacity.cz/Fórum/Jak můžu udělat automatické změní hlasitosti v Audacity?

Jak můžu udělat automatické změní hlasitosti v Audacity?

Zdravím všechny, potřebuju poradit s něčím ohledně programu Audacity. Mám v plánu udělat nějaké audio projekty a při zpracování zvuku plánuju použít různé klipy, které mají hodně rozdílné hlasitosti. Což je trochu problém, protože je potřebuji sjednotit, ale nechci na to trávit příliš času. Narazil jsem na to, že Audacity má spoustu skvělých funkcí, ale nevím si rady s tím, jak udělat automatické změny hlasitosti během přehrávání nebo editace. Zkoušel jsem hledat v nastavení a tutoriálech, ale nedaří se mi najít konkrétní postup. Můžete mi prosím říct, jestli jde nastavit nějaký efekt nebo něco podobného, co by mi pomohlo s tímto vyrovnáním hlasitosti? Ideálně něco, co by se dalo aplikovat na celý projekt nebo větší skupinu stop najednou. Třeba nějaký plugin nebo funkce přímo v Audacity? Případně jaké efekty byste doporučili pro úpravu a vyrovnání těchto rozdílů? Díky moc za jakékoliv tipy nebo rady, fakt bych to rád zvládl co nejefektivněji!

151 slov
1.5 minut čtení
16. 9. 2022
Josef Hůlka

Takže, pokud chceš sjednotit hlasitosti v Audacity, je tu pár možností. Můžeš použít efekt „Normalize“, což ti pomůže vyrovnat úroveň hlasitosti všech klipů na stejnou úroveň. Stačí označit všechny stopy, co chceš upravit, pak jdi do Efekty > Normalize a nastav si, jak moc to chceš vyrovnat.

Další možnost je „Compressor“. Ten ti pomůže ztlumit ty nejhlasitější části a zesílit tichý zvuk, takže bude celkově vyrovnanější. Opět označ všechny stopy a pak použij Efekty > Compressor.

Pokud chceš, aby to bylo automatizované, můžeš zkusit použít „Loudness Normalization“, což je další efekt. Ten ti může pomoct s automatickým nastavením hlasitosti podle standardních hodnot.

Fakt doporučuju udělat si nějaké testy s těma efektama na pár klipů, abys viděl, co ti sedí nejlíp. Měl bys být schopný to aplikovat na víc stop najednou, což ušetří čas. Tak hodně štěstí!

134 slov
1.3 minut čtení
31. 3. 2022
Pavel Štěpánek

Dobrý, co se týče automatického vyrovnání hlasitosti v Audacity, doporučil bych ti použít efekt zvaný "Normalize" nebo "Compressor". Oba tyhle efekty ti můžou pomoct s tím, abys sjednotil úroveň hlasitosti napříč různými klipy. Když máš vybraný zvukový klip, jdi na menu Efekty a najdi Normalize. To ti umožní nastavit maximální úroveň pro tvůj audio soubor.

Pokud chceš být důslednější, tak pak použij Compressor. Ten ti dovolí nastavit úrovně, které chceš omezit a tím zpevnit dynamiku zvuku. Můžeš ho aplikovat na víc stop najednou, stačí je vybrat před použitím efektu.

Ještě bys mohl zkusit "Loudness Normalization", což je novější funkce, taky dobrá na vyrovnání hlasitosti. To by mělo fungovat víc automaticky, takže se ti to nemusí tolik dotknout práce.

Takže shrnutí: Normalize pro první úpravy a Compressor na doladění. Zkus to a uvidíš, jak to půjde!

132 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2022
Stanislav Novák
Audacity.cz/Články/Syntetizátory a sampler
Využití automatizačních možností v audiosyntéze s AudacityObjevte, jak využít automatizační funkce v Audacity pro kreativní zvukové experimenty se syntetizátory. Naučte se, jak nastavit a aplikovat automatiza...
1000 slov
10 minut čtení
8. 5. 2020
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky