Audacity.cz/Fórum/Proč mi syntetizátor laguje při nahrávání v Audacity?

Proč mi syntetizátor laguje při nahrávání v Audacity?

Zdravím všechny, chci se zeptat na problém, který mě trápí při nahrávání v Audacity. Používám syntetizátor, a když se pokouším nahrávat, tak mi to hrozně laguje. Je to jako by se zvuk zasekával a já nevím, co s tím. Pracoval jsem už s různými nastaveními a zkoušel jsem měnit latenci, ale nic moc nepomohlo. Mám pocit, že to může být problém s kompatibilitou mezi mým syntetizátorem a Audacity nebo možná s ovladači zvukové karty. Zkoušel jsem i různé formáty nahrávání a nic nezabírá. Někdo mi říkal, že by mohlo pomoct snížit vzorkovací frekvenci nebo upravit buffer size, ale to mi přijde jako zbytečné, protože bych měl mít dostatek výkonu na mém PC. Také mám podezření, že by to mohlo souviset s tím, kolik pluginů mám otevřených současně. Nevíte někdo, jakým způsobem bych mohl zjistit příčinu toho lagování? Je tu někdo, kdo měl podobný problém a vyřešil ho? Jaké jsou vaše tipy na optimalizaci nahrávání se syntetizátorem v Audacity? Děkuju za každou radu!

162 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2023
Matěj Kříž

Zní to, jako bys měl problém s latencí nebo s výkonem počítače. Zkus snížit buffer size v nastavení zvukové karty, to obvykle pomáhá. Taky se podívej, jestli máš v Audacity povolené „přímé nahrávání“, to by mohlo zlepšit odezvu. Pokud používáš hodně pluginů, zkuste je vypnout nebo alespoň některé z nich, když nahráváš. Někdy stačí i změnit vzorkovací frekvenci na nižší, třeba na 44100 Hz. A pokud to nepomůže, ověř si ovladače zvukovky a případně je aktualizuj. Můžeš zkusit i jiný DAW pro srovnání, jestli je problém v Audacity nebo v syntetizátoru.

91 slov
0.9 minut čtení
29. 3. 2023
Miroslav Pešek

Myslím, že problém může být fakt v latenci nebo bufferu. Zkus zmenšit buffer size, když to zvedneš, tak to často laguje. Taky je dobrý zkontrolovat, jestli máš aktualizovaný ovladače zvukovky a jestli Audacity používá správný vstupní kanál. Když máš hodně pluginů, tak to může vytvářet zátěž na CPU a RAM, což taky způsobuje lagy. Zkus se i podívat na to, kolik procesů ti běží na pozadí, třeba něco žere výkon. Snížení vzorkovací frekvence může taky pomoct, i když to nezní ideálně. Zkrátka je dobrý si projít všechny tyhle nastavení a najít optimální kombinaci. Držím palce!

95 slov
1 minut čtení
7. 4. 2023
Romana Hrušková
Audacity.cz/Články/Syntetizátory a sampler
Troubleshooting: Řešení běžných problémů s latencí při používání syntetizátorůPodrobný průvodce řešením problémů s latencí v Audacity při práci se syntetizátory, včetně tipů a technik pro optimalizaci výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2021
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky