Audacity.cz/Fórum/Jak můžu snížit latenci při použití VST pluginů?

Jak můžu snížit latenci při použití VST pluginů?

Potřebuju poradit ohledně latence, když pracuju s VST pluginy v Audacity. Často se mi stává, že při nahrávání nebo i při přehrávání se mi zvuk zpožďuje a to mě dost rozčiluje. Vím, že latence může být problém při používání různých efektů a nástrojů, ale nevím, co všechno bych mohl udělat pro její snížení. Mám standardní zvukovou kartu a občas jsem slyšel, že by mohlo pomoct nastavení bufferu nebo nějaké další techniky. Ale co vlastně znamená ta velikost bufferu? Jak moc by měla být nízká, abych si zajistil plynulost při nahrávání? A co třeba ovladače – má smysl je aktualizovat nebo je lepší zkusit nějaké alternativní ovladače? Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké konkrétní pluginy, které by měly méně latence než jiné. Jsem si vědom toho, že některé efekty si berou víc výkonu než jiné, ale jak to zjistit a co s tím dělat? Víte o nějakých trikách nebo nastaveních v Audacity, které by mohly latenci snížit? Hlavně bych chtěl vědět, jak to udělat rychle a efektivně, abych se mohl soustředit na tvoření hudby a ne na technické problémy. Díky moc za každou radu!

184 slov
1.8 minut čtení
7. 6. 2024
Zuzana Pospíšilová

Zkus pár věcí, co ti můžou pomoct. Nejprv se podívej na nastavení bufferu. Čím menší buffer, tím menší latence, ale taky větší zátěž na CPU, takže to chce najít balans. Třeba začni na 64 nebo 128 samples a uvidíš, jak to poběží. Pokud jsi na standardní zvukovce, tak to může bejt pohyb v malém rozmezí.

Ovladače fakt aktualizuj, občas novější verze udělají divy. Zkus i ASIO ovladače, pokud je tvoje zvukovka podporuje. Ty jsou lepší než standardní WDM/KS a měly by ti snížit latenci.

Co se týče pluginů, některý efektivní VST mají menší latenci (třeba nějaké jednoduché EQ nebo kompresory), zatímco složitější jako reverb nebo simulace ampů víc zatěžujou systém. Sleduj CPU usage při nahrávání a pokud vidíš, že je to hodně, tak zkus vypnout některé efekty při nahrávání a zapni je až při mixu.

Ještě zkus v Audacity najít v nastavení "Playback" a "Recording" možnosti, tam se dá taky něco upravit. Jinak když se ti daří nahrávat bez efektů a pak je přidat později, tak máš vyhráno. Užívej si to a zkoušej! Snížení latence může trvat chvilku, ale za to to stojí.

181 slov
1.8 minut čtení
9. 8. 2022
Josef Hampl

Snížení latence při nahrávání s VST pluginy v Audacity je důležitý krok, aby tě to při práci neštvalo. Základní věc je nastavit velikost bufferu. Menší buffer znamená menší latenci, ale víc zatěžuje procesor. Zkus začít třeba na 128 nebo 256 samples a uvidíš, jak ti to poběží. Pokud to začne „trhat“, zvýš buffer na 512 nebo i víc, ale tím se latence zase zvyšuje.

Ovladače zvukovky jsou taky klíčový. Určitě zkontroluj, jestli máš nejnovější verzi ovladačů. Někdy může pomoct přepnout na ASIO (pokud to tvoje zvukovka podporuje), což je lepší pro nízkou latenci než standardní WDM.

K pluginům – některé efekty jako reverb a delay můžou mít vyšší latenci, takže snaž se je používat spíš po nahrání, ne během. Když nahráváš, dej přednost efektům, co mají nižší nároky na výkon.

Pokud jde o Audacity, můžeš zkusit zapnout možnost "Low Latency Monitoring", pokud ji máš. Taky si dávej pozor na to, kolik pluginů používáš najednou – čím víc, tím víc zatěžují CPU a zvyšuje se latence.

A nakonec – experimentuj a najdi si ten správný balanc mezi kvalitou zvuku a výkonem počítače. Hlavně si to užívej a nesoustřeď se jen na techniku!

187 slov
1.9 minut čtení
16. 12. 2023
Stanislav Švec
Audacity.cz/Články/Syntetizátory a sampler
Troubleshooting: Řešení běžných problémů s latencí při používání syntetizátorůPodrobný průvodce řešením problémů s latencí v Audacity při práci se syntetizátory, včetně tipů a technik pro optimalizaci výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
19. 11. 2021
Jan Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky