Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávkách?

Jak se zbavit šumu v nahrávkách?

Nahrávám různé věci, od podcastů po hudbu, a poslední dobou se potýkám s problémem šumu v nahrávkách. Mám pocit, že i když mám slušný mikrofon, zvuk je pořád nějaký „šedivý“ a nepříjemný na poslech. Zkoušel jsem se s tím popasovat různými způsoby, ale pořád to není ono. V Audacity jsem se pokusil použít nástroj na odstranění šumu, ale výsledek není tak dobrý, jak bych si přál. Někdy to dokonce udělá nahrávku ještě horší, než byla původně. Myslím, že jsem možná dělal něco špatně nebo nevím, jak správně nastavit parametry. Možná by pomohlo i trochu víc porozumět tomu, jak vlastně tyhle efekty fungují. Chtěl bych se tedy zeptat, jaké konkrétní techniky nebo tipy byste doporučili pro odstranění šumu? Je lepší to dělat už při nahrávání nebo spíš až při postprodukci? Setkal se někdo s podobným problémem a našel nějaké efektivní řešení? Hrozně moc bych ocenil vaše rady, protože chci, aby moje nahrávky zněly co nejlépe a bez nežádoucích zvuků.

158 slov
1.6 minut čtení
13. 8. 2022
Martin Jirásek

Zbavit se šumu v nahrávkách může být fakt oříšek. Mám pár tipů, co jsem se naučil. Nejprve při nahrávání se snaž zajistit co nejlepší prostředí – vyhni se místnostem s hodně odrazy, používám třeba deky nebo polštáře na utlumění zvuku. Mikrofon by měl být co nejblíž k mluvícímu, abys minimalizoval okolní hluk.

Pokud jde o postprodukci, Audacity má dobrý nástroj na odstranění šumu, ale chce to umět správně nastavit parametry. Zkus to tak, že nejdřív vybereš vzorek „čistého“ šumu, pak nastavíš prahovou hodnotu a jemně dolaďuješ – moc silně to nemusíš brát, jinak to zní uměle.

Jestli ti to nepomáhá, můžeš zkusit i jiné programy jako Reaper nebo iZotope RX, ty mají lepší algoritmy na odstranění šumu. Ale fakt si dej pozor už při nahrávání a snaž se mít co nejčistší základ. To ti ušetří spoustu práce v postprodukci.

138 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2024
Aleš Brož

Šum v nahrávkách je fakt otravný, to znám. Zkus se zaměřit na pár věcí. Při nahrávání je důležité mít klidné prostředí. Pokud můžeš, nahrávej v místnosti, kde není moc ozvěny, třeba s nějakými měkkými materiály kolem (deky, polštáře). I mikrofon hrají roli - zkontroluj, jestli máš dobré umístění a jestli nebere zvuky z okolí.

Co se týká postprodukce, tak v Audacity je dobrý použít nejdřív normalizaci a pak EQ, abys odstranil nežádoucí frekvence. Na odstranění šumu můžeš vytáhnout vzorek ticha a pak použít efekt „odstranění šumu“, ale dávej pozor na nastavení - moc agresivní nastavení to zhorší. Hlavně se neboj experimentovat s různýma parametry. Zkus i jiné programy jako iZotope RX nebo Adobe Audition, ty mají fajn nástroje na redukci šumu.

Jo a nezapomeň, že občas je lepší šum nechat, než udělat nahrávku umělou. Takže si najdi balans a uvidíš, že to půjde!

142 slov
1.4 minut čtení
16. 10. 2024
Marcela Šimůnková
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Redukce okolního šumu ve studiových nahrávkách: Nejlepší praktikyObjevte osvědčené techniky pro minimalizaci šumu a zajištění čistoty zvuku ve vašich studiových nahrávkách.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2021
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky