Audacity.cz/Fórum/Jaký software je nejlepší na odstranění okolního hluku?

Jaký software je nejlepší na odstranění okolního hluku?

Zdravím všechny audio nadšence! Mám takovou otázku ohledně odstraňování okolního hluku z nahrávek. V poslední době jsem se začal věnovat natáčení podcastů a občas mi dělá problém, že v pozadí slyším například hučení klimatizace nebo šum z ulice. Hledám nějaký software, který by mi pomohl s tímto problémem. Zkoušel jsem už pár věcí, ale žádný z nich mi nepřijde úplně uspokojivý. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli máte nějaké tipy na programy, které jsou efektivní v odstraňování nežádoucích zvuků a přitom jsou uživatelsky přívětivé. Myslím, že by se hodil jak software pro Windows, tak i pro Mac, protože mám občas na obou platformách co do činění. Jaké máte zkušenosti s Audacity nebo jinými alternativami? Případně by mě zajímalo, jestli existují i nějaké pluginy nebo rozšíření, které by mohly zlepšit kvalitu zvuku a zbavit mě těchto rušivých elementů. Děkuju za všechny rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2022
Hana Košťálová

K tomu odstraňování šumu z nahrávek je fakt hodně možností. Audacity je zdarma a má docela silné nástroje na odstranění hluku, ale chce to trochu šikovnosti, aby to vyšlo přesně. Pak je tu i Reaper, který sice není zadarmo, ale má výborné možnosti a je dost uživatelsky přívětivý. Za zmínku stojí i Izotope RX, to je spíš profesionální nástroj a fakt si s tím poradí, ale je dražší. Pokud hledáš pluginy, tak třeba Waves NS1 nebo Accusonus ERA Noise Remover jsou super volby. Na Macu bys taky mohl zkusit Logic Pro X, tam je zabudovaná funkce na odstraňování šumu. Testuj různé metody a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

108 slov
1.1 minut čtení
28. 9. 2024
Milena Šulcová

Tak já můžu doporučit pár věcí. Audacity je fajn, ale chce to trošku víc umět s tím pracovat. Můžeš zkusit Noise Reduction funkci, ale je dobrý, když máš i nějaký vzorek toho šumu, co chceš odstranit. Jinak je super i software jako iZotope RX, ten umí fakt zázraky, ale je dost drahý. Na druhou stranu, pokud hledáš něco levnějšího, tak třeba ReaFIR od Cockos, což je plugin do Reaperu, taky není špatný. Pokud jsi na Macu, zkuste Adobe Audition - to má taky slušný nástroje na odstranění šumu. Zároveň koukni na nějaké online nástroje, občas to může fungovat hned bez instalace. Hlavně bych doporučil udělat si dobrou akustiku v místnosti, to ti ušetří spoustu práce se softwarem.

117 slov
1.2 minut čtení
13. 8. 2024
Petra Vondrová
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Redukce okolního šumu ve studiových nahrávkách: Nejlepší praktikyObjevte osvědčené techniky pro minimalizaci šumu a zajištění čistoty zvuku ve vašich studiových nahrávkách.
1000 slov
10 minut čtení
3. 7. 2021
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky