Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumu v nahrávce pomocí Audacity?

Jak se zbavit šumu v nahrávce pomocí Audacity?

Nahrál jsem pár skvělých skladeb, ale teď mě trápí ten otravný šum na pozadí. Zkoušel jsem různé metody, jak to odstranit, ale výsledek moc neuspokojil. Vím, že Audacity má nějaké funkce na odstranění šumu, ale nejsem si jistý, jak přesně je použít. Můžete mi prosím poradit, jakým způsobem to udělat? Je potřeba udělat nějaká speciální nastavení před tím, než začnu? Mám nahrávku, kterou bych rád očistil od rušivých zvuků, ale nedokážu najít ten správný postup. Jaké kroky byste mi doporučili v rámci Audacity pro efektivní odstranění šumu? Pomohlo by mi i vědět, jestli je třeba nahrávku nějak upravit před samotným procesem odstranění toho šumu. Děkuji všem za rady a tipy!

110 slov
1.1 minut čtení
8. 9. 2024
Zdeňka Hrušková

Takže, jestli chceš zbavit nahrávku šumu v Audacity, tady je pár tipů. Nejprv si otevři nahrávku a najdi nějaký kousek, kde je jen ten šum, to budeš potřebovat jako vzorek. Označ ten úsek myší a pak jdi do menu na Efekty a vyber "Odstranit šum". Pak klikni na "Získat profil šumu". To Audacity řekne, co má odstranit.

Teď označ celou nahrávku nebo část, kterou chceš upravit. Znovu jdi do Efekty a zase "Odstranit šum", ale tentokrát rovnou klikni na OK. Můžeš si pohrát s nastavením hladiny šumu a redukce, ale moc to nepřežeň, jinak ti to může zničit zvuk.

Pokud je to moc agresivní, zkus použít efekt "Komprese" nebo "EQ" před tím, než se zbavíš šumu, aby se to lépe poslouchalo. Nahrávku pak ještě můžeš doladit podle potřeby. A hlavně – nezapomeň si udělat zálohu původní nahrávky! Hodně štěstí!

137 slov
1.4 minut čtení
28. 12. 2024
Šárka Kočová

Takže, jestli chceš zbavit svoji nahrávku šumu v Audacity, tady je pár kroků, co můžeš zkusit. Nejprv si otevři nahrávku a najdi část, kde je jen šum (třeba na začátku nebo konci). Pak označ tu část myší a jdi do menu "Efekty", tam najdeš „Zrušení šumu“. Klikni na to a vyber „Získat profil šumu“. Tím Audacity zjistí, co je šum.

Teď označ celou nahrávku (Ctrl + A) a zase jdi do „Zrušení šumu“. Tentokrát si můžeš nastavit pár věcí jako množství odstranění šumu a citlivost. Zkus to nechat na standardních hodnotách a pak si to poslechni. Když to bude ještě slyšet, tak zkus zvýšit úroveň odstranění, ale pozor, ať to nezní jako robot. Po úpravě nezapomeň projekt uložit.

Jo a pokud máš nahrávku hodně zkreslenou nebo s jinými problémy, tak možná bude lepší zkusit i další efekty jako kompresi nebo ekvalizér. Hodně štěstí s úpravama!

144 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2024
Karel Koudelka
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Účinné metody pro odstranění hluku z hlasových stopObjevte osvědčené techniky a nástroje pro zlepšení kvality vašich hlasových nahrávek a odstranění nežádoucího šumu.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2022
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky