Audacity.cz/Fórum/Jak efektivně snížit šum v hlase pomocí Audacity?

Jak efektivně snížit šum v hlase pomocí Audacity?

Nedávno jsem začal experimentovat se zvukovým nahráváním a používám k tomu Audacity, což je skvělý program, ale mám problém s redukcí hluku v hlase. Když nahrávám, často se do nahrávek dostanou různé šumy a nežádoucí zvuky, což dělá můj výstup méně profesionálním. Zkoušel jsem už několik základních nastavení, ale moc to nepomohlo. Rád bych věděl, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo techniky, které by mohly pomoci snížit tento šum na minimum. Jaké jsou nejlepší postupy v Audacity pro úpravu hlasu a odstranění nežádoucího hluku? Mám také pocit, že mám nějaké nevhodné nastavení mikrofonu nebo že místnost, kde nahrávám, není ideální. Můžete mi poskytnout nějaké tipy na úpravy v Audacity nebo doporučit nastavení, která by mohla výrazně zlepšit kvalitu mého hlasu? Jaké efekty nebo filtry bych měl použít a jak je správně nastavit? Předem díky za všechny rady, které mi můžete poskytnout!

141 slov
1.4 minut čtení
19. 5. 2024
Luboš Vaculík

Takže, pokud chceš snížit šum v hlase v Audacity, tady je pár tipů, co jsem se naučil. Nejprve si nahraj pár sekund ticha, kde je slyšet ten šum – to pak použiješ jako vzorek pro redukci hluku. V menu najdi Efekty a pak Hluková redukce, tam si vyber "Získat vzorek hluku" a pak to aplikuj na celý track. Musíš si dát pozor na nastavení – zkus to nastavit tak, aby ti to neodstranilo moc z hlasové kvality. Zpravidla používám -20 dB pro snížení šumu a hodně záleží na frekvenci a intenzitě šumu.

Další věc, co funguje, je EQ (ekvalizér). Můžeš zkusit trochu ubrat nižší frekvence, kde bývá šum víc slyšet. Taky je dobrý přidat nějakou kompresi, aby se hlas více vyrovnal a zněl plněji.

A co se týče mikrofonu a místnosti – měj na paměti, že většina šumu pochází ze špatného prostředí. Zkus nahrávat v místnosti s měkkými povrchy jako koberce nebo závěsy, to změní akustiku. Mikrofon by měl být co nejblíž k ústům, aby se minimalizovaly okolní zvuky.

Tohle jsou takové základní tipy, co pomohou dostat kvalitu nahrávky nahoru. Experimentuj s tím a uvidíš, co ti sedne.

187 slov
1.9 minut čtení
18. 2. 2024
Bohumil Bartoš

Zdravím, tak tohle je dost častý problém. V Audacity máš pár fajn možností, jak snížit šum. První věc, co udělej, je vybrat kousek nahrávky, kde je jen šum – žádný hlas. Pak jdi do menu Efekty a najdi "Redukce šumu". Tam klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celý záznam a znovu otevři tu redukci šumu. Nastav si hodnoty podle potřeby – začni třeba s 12 dB pro snížení a nastav si rozsah frekvencí. Zkus i "Komprese" pro vyrovnání hlasitosti. A pokud máš možnost, tak se podívej na EQ – můžeš tam potlačit některé frekvence, co dělají víc šumu. Jo a nezapomeň se podívat na umístění mikrofonu a zvukovou izolaci místnosti – to udělá hodně. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
17. 10. 2023
Lucie Stehlíková
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Účinné metody pro odstranění hluku z hlasových stopObjevte osvědčené techniky a nástroje pro zlepšení kvality vašich hlasových nahrávek a odstranění nežádoucího šumu.
1000 slov
10 minut čtení
4. 12. 2022
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky