Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofon vybrat pro minimální okolní hluk?

Jaký mikrofon vybrat pro minimální okolní hluk?

Zajímá mě, jaký mikrofon bych měl zvolit, abych co nejvíc eliminoval okolní hluk při nahrávání. Mám zkušenosti s několika typy mikrofonů, ale vždycky mám problém s tím, že mi do nahrávek pronikají různé zvuky z okolí, ať už je to ruch na ulici nebo šum v místnosti. Hledám něco, co by mi pomohlo dosáhnout co nejčistšího zvuku, bez rušivých elementů. Přemýšlel jsem o směrových mikrofonech, ale nejsem si jistý, jestli jsou opravdu tím pravým řešením. Vím, že existují i dynamické mikrofony, které by mohly být vhodné pro nahrávání za těchto podmínek. Zajímalo by mě také, jaké další faktory bych měl brát v úvahu při výběru mikrofonu, jako třeba jeho citlivost nebo frekvenční odezvu. Rád bych slyšel zkušenosti ostatních uživatelů a jejich doporučení ohledně konkrétních modelů mikrofonů, které se osvědčily při minimalizaci okolního hluku. Jaké máte tipy na kvalitní mikrofony pro tento účel?

142 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Vojtěch Kovařík

Když chceš minimalizovat okolní hluk, tak určitě zvaž směrový mikrofon. Super je třeba cardioid, ten bere zvuk hlavně z předu a hodně tlumí to, co je kolem. Dynamické mikrofony jsou taky fajn, mají menší citlivost na šum než kondenzátorové, takže si s tím poradí líp. Zkus třeba Shure SM58 nebo SM57, ty jsou osvědčené a dají se použít skoro na všechno.

Mysli ale i na akustiku místnosti – nějaké pohlcující materiály jako polystyren nebo závěsy ti můžou fakt pomoct omezit odrazy zvuku. A když už nahráváš, tak se snaž vyhnout hodinám, kdy je venku hodně ruchu, třeba ráno nebo pozdě večer to bývá klidnější.

Frekvenční odezva je taky důležitá, pokud chceš zachytit detaily v hlase, ale pro většinu situací to není až tak kritické. Takže směrový mikrofon + dobré nahrávací podmínky = lepší výsledky! Hlavně experimentuj a testuj, co ti sedí nejlíp.

144 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2025
Veronika Zemanová

V první řadě, pokud chceš minimalizovat okolní hluk, směrové mikrofony jsou určitě dobrou volbou. Ty se zaměřují na zvuk přicházející z jednoho směru a potlačují to, co je kolem. Kondenzátorové mikrofony často zachytí víc detailů, ale taky víc šumu, takže pro tvůj účel bych osobně doporučil dynamické mikrofony. Ty jsou odolnější vůči okolnímu hluku. Modely jako Shure SM57 nebo SM58 jsou osvědčené a často se používají v hlučných prostředích.

Taky si dej pozor na umístění mikrofonu – čím blíž k zdroji zvuku, tím lépe. Vybírej místo, kde je méně ruchu a zvaž použití pop filtru nebo akustických panelů k eliminaci ozvěny a šumu. Pokud chceš ještě víc potlačit nechtěné zvuky, můžeš zkusit i mikrofony s nízkým šumem a vysokou citlivostí, ale to už bude něco jiného. Zkrátka, vyzkoušej pár různých typů a zjisti, co ti vyhovuje nejvíc.

138 slov
1.4 minut čtení
9. 1. 2025
Lenka Vorlová
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Jak vybrat správný mikrofon pro snížení externího hlukuNaučte se, jak vybrat mikrofon, který minimalizuje okolní hluk a zlepší kvalitu vašich nahrávek. Přehled typů mikrofonů, technologií a tipy pro správn...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2024
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky