Audacity.cz/Fórum/Které typy mikrofonů nejlépe potlačují externí zvuky?

Které typy mikrofonů nejlépe potlačují externí zvuky?

Přemýšlím, jaký mikrofon si pořídit, protože chci nahrávat kvalitní zvuk, ale mám obavy z okolního hluku. Mám doma děti a sousedy, kteří často dělají rámus, a nechci, aby to všechno bylo slyšet v nahrávkách. Narazil jsem na různé typy mikrofonů, ale vůbec nevím, který by byl nejvhodnější pro potlačení těchto nežádoucích zvuků. Zajímalo by mě, jestli je lepší zvolit kondenzátorový mikrofon nebo dynamický? Slyšel jsem také o směrných mikrofonech, které by snad mohly lépe zachytit pouze zvuk z určitého směru a potlačit ostatní zvuky kolem. Jak to vlastně funguje? Máte nějaké zkušenosti s tímto tématem, nebo můžete doporučit konkrétní modely mikrofonů, které opravdu fungují? Jak je to s umístěním mikrofonu - má na to vliv? A co například pop filtry nebo akustické panely – pomohou mi nějak lépe izolovat zvuky? Vím, že existuje spousta faktorů, ale rád bych se dozvěděl co nejvíc od lidí, co mají s nahráváním více zkušeností. Díky za pomoc!

153 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2024
Ivana Poláková

Pokud jde o potlačení externích zvuků, dynamické mikrofony jsou obecně lepší volba. Tyhle mikrofony mají menší citlivost na okolní hluk, což znamená, že ti nebudou tolik zachytávat zvuky ze stran nebo zezadu. Kondenzátorové mikrofony jsou super pro detailní nahrávky, ale právě kvůli své citlivosti mohou zachytit i šum z okolí.

Co se týče směrných mikrofonů, ty mají charakteristiku, která umožňuje zaměřit se na zdroj zvuku přímo před nimi a ignorovat to, co je kolem. To ti může fakt pomoct ve tvé situaci. Vybírej cardioidní nebo supercardioidní mikrofony – ty jsou nejlepší na potlačení zvuků z boků.

Umístění mikrofonu taky hraje roli. Snaž se ho umístit blízko ke zdroji zvuku (třeba k ústům), to také pomůže snížit nežádoucí zvuky. Co se týče pop filtrů, ty ti pomohou eliminovat praskání při vyslovování 'p' a 'b', takže jsou určitě užitečné, ale na potlačení hluku z okolí to moc nepomůže.

Akustické panely můžou zlepšit akustiku místnosti a snížit odrazy zvuku, což taky může přispět k čistotě nahrávky. Ideálně bys měl zkombinovat dobrý mikrofon s akustickým ošetřením místnosti a správným umístěním.

173 slov
1.7 minut čtení
11. 1. 2025
Irena Svobodová

Když se bavíme o potlačení externích zvuků při nahrávání, tak dynamické mikrofony jsou obvykle lepší volba než kondenzátorové. Dynamické mikrofony mají tendenci mít užší směrovost, což znamená, že lépe zachycují zvuk přímo před nimi a méně toho kolem. Pokud jde o směrné mikrofony, tak ty s kardioidní charakteristikou jsou super na to, aby ignorovaly hluky z boků a zezadu, takže by mohly být ideální pro tvou situaci s dětmi a sousedama.

Umístění mikrofonu hraje taky velkou roli – čím blíž budeš k mikrofonu, tím méně okolních zvuků se dostane do nahrávky. Zvaž i použití pop filtru, ten pomůže se zvuky jako je praskání nebo syčení, ale neudělá zázraky s hlukem ze zázemí.

Akustické panely jsou taky fajn a můžou ti pomoct zlepšit akustiku místnosti a snížit ozvěnu, ale na venkovní hluk jsou spíš slabší. Takže pokud můžeš, snaž se nahrávat v klidnějších obdobích nebo v místnosti, kde není tolik ruchu. Co se týče konkrétních modelů, tak třeba Shure SM58 je skvělý dynamický mikrofon, nebo Rode NT1-A je dobrý kondenzátorový mikrofon, ale ten už potřebuje víc klidu. Takže vybírej podle toho, co ti sedí a co si můžeš pořídit.

186 slov
1.9 minut čtení
30. 9. 2024
Zdeňka Matoušková
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Jak vybrat správný mikrofon pro snížení externího hlukuNaučte se, jak vybrat mikrofon, který minimalizuje okolní hluk a zlepší kvalitu vašich nahrávek. Přehled typů mikrofonů, technologií a tipy pro správn...
1000 slov
10 minut čtení
18. 8. 2024
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky