Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum v Audacity pomocí filtrů?

Jak odstranit šum v Audacity pomocí filtrů?

Zdravím všechny audio nadšence, potřeboval bych trochu pomoct s Audacity. Pracuji na nějakém projektu a narazil jsem na problém s šumem, který se mi nedaří pořádně odstranit. Zkoušel jsem různé úpravy, ale výsledek není takový, jaký bych si představoval. Chtěl bych se zeptat, jestli někdo neví, jak přesně použít filtry na odstranění šumu v Audacity? Mám na mysli konkrétně možnosti jako je Noise Reduction nebo jiný typ filtru, který by mohl být užitečný. Jaké jsou nejlepší postupy? Jaké nastavení doporučujete pro různé typy zvuku? A co jsem ještě zaslechl o EQ a dalších efektech – pomáhá to při odstraňování šumu? Každý tip by pro mě byl cenný, protože už docela dlouho bojuji s tímhle problémem. Díky moc předem za jakoukoli radu!

121 slov
1.2 minut čtení
9. 11. 2021
Ladislav Drábek

Když chceš vyčistit nahrávku v Audacity, nejlepší je začít s funkcí Noise Reduction. Tady je pár tipů: Nejprv si vyber vzorek, kde je jen šum (třeba pár sekund ticha), pak jdi do Efekty > Noise Reduction a klikni na "Get Noise Profile". Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit. Pak označ vše, co chceš upravit, znovu otevři Noise Reduction a nastav hodnoty. Zkus začít s nastavením 12-18 dB pro "Noise reduction", 6-12 ms pro "Attack/Release time" a 0.15 pro "Sensitivity". Pak to aplikuj a zkontroluj výsledek.

Můžeš taky vyzkoušet EQ, abys odstranil určité frekvence, které ti dělají problémy – většinou jsou to nízké frekvence, tak na ně dej pozor. Zkus snížit kolem 100-200 Hz, pokud ti tam šum leze.

Také se neboj experimentovat s kompresí a reverbem, ale pozor, moc efektů může přidat víc šumu. Takže opatrně! Hlavně si vždy udělej zálohu před velkýma změnama.

143 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2024
Kristýna Zichová

Když se snažíš zbavit šumu v Audacity, tak nejlepší je začít s tím Noise Reduction efektem. Tady je, co udělat: nejprve vyber část nahrávky, kde je jenom šum (třeba pauza před mluvením). Pak jdi na Efekty > Noise Reduction a klikni na „Get Noise Profile“. To Audacity řekne, co má odstranit. Pak označ celou stopu (Ctrl+A) a znovu otevři Noise Reduction. Nastav si hodnoty, obvykle to chceš mít tak kolem 12-24 dB pro Noise Reduction, ale záleží na tom, kolik šumu tam je. Attack a Release nech na defaultu, ale můžeš si trochu pohrát. Nakonec klikni na OK a uvidíš, jak to dopadlo.

Pokud ti to pořád nepomůže, zkus EQ. Můžeš zkusit snížit frekvence kolem 250-500 Hz, to bývá často místo s hodně nežádoucího šumu. Další věc, co funguje, je kompresor – ten ti pomůže vyrovnat hlasitost a schovat nějaký ten šum.

Je dobrý mít kvalitní nahrávku už od začátku, ale když se ti něco nepovede, tak tyhle triky většinou pomůžou.

160 slov
1.6 minut čtení
20. 12. 2023
Václav Procházka
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Jak efektivně použít zvukové filtry a pluginy pro odstranění šumuObjevte nejlepší pluginy a techniky pro redukci šumu, které vám pomohou vyčistit zvukové nahrávky a zlepšit kvalitu zvuku. Tento článek je ideální pro...
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2021
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky