Audacity.cz/Fórum/Doporučení pluginů na odstranění šumu

Doporučení pluginů na odstranění šumu

Hledám nějaké dobré pluginy, které by mi pomohly odstranit šum z nahrávek v Audacity. Mám několik starších záznamů, kde je dost rušivý šum na pozadí a já bych rád, aby ty nahrávky vypadaly a zněly lépe. Zkoušel jsem už pár věcí, ale výsledek nebyl úplně uspokojivý. Nevíte o něčem, co by opravdu fungovalo? Měl bych se zaměřit na nějaké konkrétní pluginy, nebo je lepší používat vestavěné efekty v Audacity? Slyšel jsem, že existují i externí pluginy, které dokážou udělat zázraky se zvukem a odstranění šumu. Myslíte, že by mi mohli nějaké doporučit? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými pluginy na úpravu zvuku? Co třeba i nějaké tipy na nastavení, protože si nejsem úplně jistý, jak s tím správně pracovat. Pokud máte nějaké konkrétní názvy pluginů nebo tipy na to, jak se zbavit šumu, budu moc rád. Jaký je vlastně rozdíl mezi různými typy pluginů a které jsou nejlepší pro odstranění šumu? Děkuji za pomoc!

154 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2023
Marek Šulc

Zdravím, já jsem na odstranění šumu v Audacity používal pár pluginů a některé jsou fakt super. Zkus třeba pluginy jako ReaFIR z balíku ReaPlugs, ten umí skvěle odstranit šum a dá se s ním dost dobře manipulovat. Můžeš taky zkusit i Acon Digital DeNoise, to je placený, ale fakt efektivní. Co se týče vestavěných efektů, tak Noise Reduction v Audacity může fungovat, pokud to nastavíš správně, ale většinou ty externí pluginy udělají lepší práci. Když už mluvíme o nastavení, vždycky je dobrý udělat vzorek šumu a pak na něj aplikovat odstranění. Hlavně buď opatrnej s intenzitou odstranění, aby ti to nezničilo zvuk. Tyhle pluginy mají spoustu možností a dá se s nimi vyhrát, takže doporučuji experimentovat. Snad to pomůže!

119 slov
1.2 minut čtení
2. 1. 2025
Viktor Novák

Pokud hledáš způsob, jak se zbavit šumu v nahrávkách v Audacity, zkus tyhle pluginy. Začněte s Audacity's Noise Reduction – je to docela základ, ale když ho použiješ správně, může udělat hodně. Důležité je správně vybrat vzorek šumu. Můžeš zkusit i pluginy jako ReaFir z Reaperu, což je free plugin a umí docela divy s odstraněním šumu. Pak je tu ještě i iZotope RX, ale to už je placený a spíš pokročilé řešení. Co se týče nastavení, doporučuji experimentovat s parametry jako prahová hodnota a délka filtru. Zkus třeba nastavit méně agresivně a postupně zvyšovat, dokud nedosáhneš slušného výsledku bez zkreslení. Jinak pokud jde o typy pluginů, EQ a kompresory ti můžou taky pomoct s vyčištěním zvuku, ale šumové redukce jsou jasná volba. Zkoušej a hraj si s tím. Hlavní je trpělivost.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 3. 2023
Anna Kovářová
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Jak efektivně použít zvukové filtry a pluginy pro odstranění šumuObjevte nejlepší pluginy a techniky pro redukci šumu, které vám pomohou vyčistit zvukové nahrávky a zlepšit kvalitu zvuku. Tento článek je ideální pro...
1000 slov
10 minut čtení
7. 11. 2021
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky