Audacity.cz/Fórum/Co udělat, aby moje nahrávky měly lepší zvuk ve špatném akustickém prostoru?

Co udělat, aby moje nahrávky měly lepší zvuk ve špatném akustickém prostoru?

Mám problém s nahráváním zvuku a myslel jsem, že byste mi mohli poradit, co dělat, aby moje nahrávky zněly lépe, když mám k dispozici špatný akustický prostor. Vím, že akustika má obrovský vliv na kvalitu zvuku, a tak se snažím najít způsoby, jak to zlepšit. Občas nahrávám doma v místnosti, která je docela malá a má hodně tvrdých povrchů, což způsobuje hodně ozvěny a nežádoucího hluku. Přemýšlel jsem o tom, jestli bych měl investovat do nějakých akustických panelů nebo jiných úprav v místnosti. Mohlo by to opravdu pomoci? Možná existují i levnější alternativy, které bych mohl vyzkoušet? Třeba nějaké domácí řešení nebo materiály, které by se daly použít na tlumení zvuku? Také mě zajímá, zda mám nastavit mikrofon určitým způsobem nebo použít nějaké speciální techniky pro nahrávání ve slabě akustických podmínkách. Zkoušel jsem i různé umístění mikrofonu a přemýšlím, jestli to má smysl nebo zda byste měli další tipy na to, co se dá udělat pro zlepšení kvality nahrávek v takových podmínkách. Mám pocit, že investice do drahého vybavení nemá příliš smysl bez vyřešení těchto základních problémů s akustikou. Budu opravdu vděčný za jakékoliv rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet!

191 slov
1.9 minut čtení
4. 10. 2020
Daniela Kočová

Myslím, že akustika je fakt důležitá a když nahráváš v malý místnosti s tvrdýma stěnama, tak to může být peklo. Akustický panely jsou skvělý, ale jak píšeš, může to být drahý. Zkus třeba pověsit deky nebo starý koberce na stěny – to dost pomůže. Také můžeš zkusit nahrávat do rohu místnosti, kde je obvykle méně odrazů. Pokud nemáš nějaký super mikrofon, zkus použít dynamický mikrofon, ten víc potlačuje okolní zvuky. A co se týče umístění, snaž se mít mikrofon co nejdál od zdrojů hluku. Omez taky otevřený okna a další ruchy. Když nahráváš, dej si pozor na vzdálenost od mikrofonu, ideálně 15-30 cm, aby tam nebylo moc ozvěny. Hodně štěstí!

110 slov
1.1 minut čtení
8. 4. 2023
Jarmila Macková

Zlepšení zvuku ve špatném akustickém prostoru je fakt výzva, ale pár tipů by mohlo pomoct. Určitě zvaž nějaké akustické panely, to fakt může udělat velký rozdíl. Ale pokud chceš ušetřit, tak zkus použít třeba deky nebo polštáře – nastraž je po místnosti, aby tlumily ozvěnu. Můžeš taky zkusit nahrávat v rohu místnosti, tam je většinou méně odražených zvuků.

S mikrofonem to chce experimentovat. Zkus ho posunout blíž k sobě a mluvit přímo do něj, což může snížit okolní hluk. Některý mikrofony mají kardioidní směrovost, takže by se měl soustředit na zvuk před ním, což ti taky pomůže.

Případně si pořiď pop filtr na mikrofon, to ti zase zlepší kvalitu vokálů. Když už se do toho chceš pustit víc, zkoušej nahrávat v různých časech dne – třeba večer bývá klidnější.

Takže jo, investice do akustiky má smysl, ale začni s těma levnějšíma metodama a uvidíš, co to udělá.

147 slov
1.5 minut čtení
28. 6. 2024
Jaroslav Veselý
Audacity.cz/Články/Zpracování okolního hluku
Vliv okolního prostředí na kvalitu nahrávek a jak se mu přizpůsobitObjevte, jak různé prostředí ovlivňují kvalitu vašich zvukových nahrávek a naučte se techniky, které vám pomohou minimalizovat negativní dopady.
1000 slov
10 minut čtení
22. 2. 2020
Richard Kolář
Přečíst článek
Podobné otázky