Audacity.cz/Fórum/Jaký reverb použít pro hlas v mixu?

Jaký reverb použít pro hlas v mixu?

Když se snažím dostat můj vokál do mixu, pořád přemýšlím, jaký reverb je ten pravý. Představte si, že máte skvělou skladbu, ale ten hlas prostě nepasuje. Hraju si s různými pluginy, ale pořád mám pocit, že to není ono. Jaký typ reverbu byste doporučili pro vokály? Mám zkusit hall nebo spíš room reverb? Jaké jsou různé nastavení, které by mohly fungovat? Je lepší mít delší decay čas nebo kratší? Viděl jsem nějaké tipy na použití pre-delay, ale nejsem si jistý, jak to nastavit správně. Měl bych použít nějaký EQ na reverb, nebo ho nechat tak, jak to je? Zkoušel jsem už pár různých kombinací a pořád hledám to ideální znění. Co vy, co používáte za typ reverbu na vaše vokály? Máte nějaké osvědčené recepty? Díky moc za rady!

128 slov
1.3 minut čtení
23. 8. 2023
František Šimůnek

Reverb pro vokály je celkem alchymie. Zkus hall reverb, pokud chceš víc prostoru, ale na úkor jasnosti. Room reverb je fajn, když chceš přirozenější zvuk. Co se týče decay, kratší časy v mixu často líp sedí, delší se hodí do balad nebo pro atmosféru. Pre-delay můžeš nastavit kolem 20-40 ms, aby vokál neztrácel jasnost. A EQ na reverb určitě doporučuju – odřízni spodky a možná i nějaký high cut, aby to nebylo moc příšerný. Experimentuj, dokud nenajdeš to pravý! Každý vokál je jiný, tak to neber moc striktně.

88 slov
0.9 minut čtení
12. 5. 2024
Stanislav Pavlík

Reverb pro vokály je celkem umění. Já většinou jdu s hall reverbem, protože ten dodá hezkou atmosféru a prostor, ale záleží na stylu hudby. Room reverb může být taky super, když chceš, aby vokál zněl víc přirozeně a blíž k posluchači. Pokud jde o decay, doporučuju začít s kratším časem, třeba kolem 1 sekundy, a pak zkoušet delší, pokud to nezní moc rozmazaně. Pre-delay je dobrý trik, aby se vokál víc vyjasnil - zkus třeba 20-30 ms. Co se týče EQ na reverb, většinou to dává smysl odříznout nízké frekvence, aby se to nesplývalo. Každopádně je dobrý experimentovat a poslouchat, co funguje pro tvůj mix. Zkusit různý kombinace a nebát se zkoušet nový věci!

114 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Roman Kubíček
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Využití efektu reverb ve stereo mixu: Jak vytvořit realistický zvukový prostorObjevte, jak správně aplikovat reverb na jednotlivé stopy ve vašem stereo mixu a přetvořte tak svůj hudební projekt do zvukového mistrovství!
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky