Audacity.cz/Fórum/Jak udělat, aby reverb zněl přirozeně ve stereo?

Jak udělat, aby reverb zněl přirozeně ve stereo?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak co nejlépe nastavit reverb, aby zněl přirozeně, když pracuju s stereo zvukem. Mám pocit, že moje současné nastavení zní dost uměle a nevíte, jak to vylepšit. Zkoušel jsem různé efekty v Audacity, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho správného prostoru a hloubky. Jaké parametry bych měl sledovat při nastavování reverbu? Je důležité mít stejnou délku pro levý a pravý kanál, nebo by měly být trochu odlišné? Jak si mám pohrát s predelay a decay time, abych dosáhl příjemného zvuku? A co se týče mixu reverbu do celkového mixu? Mám ho držet na nízkých úrovních, nebo se nebojte ho trochu zvýšit? Dále bych rád věděl, jestli je lepší použít nějaké konkrétní typy reverbu pro různé nástroje nebo vokály. Jak to děláte vy? Budu rád za jakékoliv tipy a triky, které byste mohli doporučit. Dík!

140 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2024
Miroslava Kadlecová

Reverb může být fakt tricky, když se snažíš o přirozený zvuk. Hlavně se zaměř na parametry jako predelay a decay time. Predelay ti pomůže oddělit suchý zvuk od reverberace, takže začni s nějakými 20-30 ms a pak to dolaď podle pocitu. Decay time bys měl mít spíše kratší pro vokály (třeba kolem 1-2 sekund) a delší pro instrumenty, aby to nezaplnilo prostor.

Co se týče stereo, občas je fajn mít levý a pravý kanál trochu jinak nastavený – třeba jinou délku reverbu nebo mírně odlišné nastavení EQ, aby to znělo víc prostorově. Nezapomeň na mix – zkus začít s nízkou úrovní, něco jako -20 dB a pak přidávej podle potřeby.

A jo, typ reverbu je důležitej. Pro vokály zvol algo reverb, pro kytary spíš hall nebo plate. Každý nástroj chce trošku jiný zacházení. Zkoušej, experimentuj, to je nejlepší cesta.

139 slov
1.4 minut čtení
26. 7. 2024
Žaneta Staňková

Takže, s reverbem je to celkem o pocitech, ale tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Když chceš, aby reverb zněl přirozeně ve stereo, doporučil bych mít na paměti, že levý a pravý kanál můžou mít trochu rozdílné nastavení. Zkus třeba lehce posunout decay time na jednom kanálu, aby to znělo víc prostorově.

Před tím si nastav predelay – to ti pomůže vytvořit odstup mezi suchým zvukem a efektem. Na vokály většinou dáváme delší predelay, ale pro nástroje můžeš zkusit kratší. Decay time by měl být v rozumných mezích, jinak to bude znít jako v jeskyni.

Mix reverbu do celkového zvuku – fakt záleží, ale většinou se doporučuje držet ho na nízkých úrovních, aby to nepřehlušilo ostatní nástroje. Ale klidně si hraj s tím, jak to sedí do mixu.

Různé typy reverbu pro různé nástroje? Jasně, třeba pro akustickou kytaru můžeš použít hall reverb a pro bicí spíš room reverb. A neboj se experimentovat! Někdy ti nejlepší zvuk dá něco úplně nečekaného. Tak zkus různé kombinace a uvidíš, co ti sedne.

170 slov
1.7 minut čtení
30. 1. 2024
Jaroslava Vrbová
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Využití efektu reverb ve stereo mixu: Jak vytvořit realistický zvukový prostorObjevte, jak správně aplikovat reverb na jednotlivé stopy ve vašem stereo mixu a přetvořte tak svůj hudební projekt do zvukového mistrovství!
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky