Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit delay efekt pro lepší stereo zvuk v Audacity?

Jak nastavit delay efekt pro lepší stereo zvuk v Audacity?

Přemýšlím, jak bych mohl v Audacity zlepšit stereo zvuk pomocí delay efektu. Mám nějaké nahrávky, které zní celkem fajn, ale chtěl bych jim dodat trochu více hloubky a prostoru. Slyšel jsem, že delay efekt může být skvělý způsob, jak toho dosáhnout, ale nejsem si jistý, jak ho správně nastavit. Jaké jsou ty nejlepší metody pro vytváření zajímavého stereo zvuku s tímto efektem? Mám zkusit nějaké konkrétní nastavení v Audacity? Zajímalo by mě také, zda je lepší aplikovat delay na oba kanály, nebo spíše na jeden z nich, aby to neznílo příliš zastarale. Měl by delay fungovat spíše jako krátký odraz nebo delší echo? A co se týče frekvence a odpovědí na různých úrovních, máte nějaké tipy na parameter, ze kterého bych měl začít? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s použitím delay efektu v této aplikaci. Děkuju moc!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 4. 2023
Bohumil Kratochvíl

Zkus to takhle: V Audacity si nahraj zvuk, co chceš zlepšit. Pak otevři efekty a najdi Delay. Můžeš klidně začít s nastavením na 20-30 ms pro jeden kanál, a pak zkusit stejný efekt na druhý kanál, ale třeba s trochou delším zpožděním – třeba 40 ms. Tím vytvoříš zajímavější stereo prostor.

Doporučuji mít kratší odrazy, než dlouhé echa, jinak to může znít jako chaos. Hraj si s úrovní feedbacku, aby ti to nebralo moc energie ze zvuku a nezapomeň na mixování hlasitostí – nesmí to být příliš dominující, spíš to podtrhne zvuk.

Frekvenci můžeš nechat na standardu, ale klidně experimentuj s různýma frekvencema na delay efektu, abys viděl, co ti sedí. Zkus taky použít panování – posuň jeden kanál lehce vlevo a druhý vpravo. Uvidíš, že tím dostaneš víc hloubky a prostoru. Všechno chce trochu zkoušení a uvidíš, co ti funguje nejlíp.

140 slov
1.4 minut čtení
11. 7. 2024
Kateřina Hrušková

Delay efekt je skvělej způsob, jak přidat hloubku a prostor do stereo mixu. Zkus aplikovat delay na jeden kanál, třeba na pravý, a nastav ho na krátkej čas, třeba 20-30 ms. To ti vytvoří pocit šířky zvuku bez toho, aby to znělo jako echo. Pokud chceš víc prostoru, můžeš zkusit delší delay, ale ne moc – kolem 100 ms je fajn pro atmosféru.

Co se týče frekvence, začni s nějakým základním nastavením, třeba 50% feedbacku a mixu. Pak si pohrávej s parametry, zkoušej různý hodnoty a poslouchej, co to dělá. Klidně můžeš udělat i duplicitní stopu a na jedné použít jiný delay efekt nebo čas. Hlavně si dej pozor, aby to nebylo přeplácaný.

Takže shrnuto, začni s jedním kanálem a krátkým delayem, pak experimentuj. Uvidíš, co sedí tvýmu zvuku! V Audacity je to fakt snadný.

133 slov
1.3 minut čtení
1. 8. 2024
Vlastimil Charvát
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Dodání hloubky stereofonního obrazu pomocí delay efektuObjevte, jak správně použitý delay efekt může oživit a rozšířit stereo mix ve vašich projektech. Naučte se techniky a tipy pro efektivní práci s delay...
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2021
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky