Audacity.cz/Fórum/Jak přidat hloubku do stereo stopy pomocí delay?

Jak přidat hloubku do stereo stopy pomocí delay?

Zajímalo by mě, jaký je vlastně nejlepší způsob, jak použít delay k tomu, abych přidal hloubku do stereo stopy. Slyšel jsem, že to může opravdu změnit zvuk a dodat mu úplně jiný rozměr. Představoval jsem si, že když budu hrát s různými nastaveními a časováním delay efektu, mohl bych dosáhnout zajímavého prostoru v mixu. Mám nějaké základní znalosti o audacity a už jsem zkoušel aplikovat delay na různé stopy, ale zatím mi to nepřijde tak efektivní, jak bych chtěl. Co se týče nastavování feedbacku a času zpoždění, mám pocit, že se v tom ztrácím. Jaké jsou vaše tipy na experimentování s různými hodnotami? Jakou roli hraje stereo panning při používání delay pro dodání hloubky? A co třeba layering? Je dobré mít více delay stop na různých frekvencích nebo je lepší se držet jednoduchosti? Pokud máte nějaké konkrétní příklady nebo tutoriály, které byste doporučili, to by bylo super. Chtěl bych to vyzkoušet na svých nahrávkách a opravdu přidat ten prostorový efekt, který dává zvuku život. Díky za všechno!

167 slov
1.7 minut čtení
22. 1. 2022
Marcela Soukupová

Delay je super způsob, jak přidat do stopy hloubku. Zkus začít s krátkým zpožděním, třeba 20-50 ms, a pak experimentuj s feedbackem – čím víc feedbacku, tím zajímavější efekty, ale pozor, ať to nepřeháníš. Klíčový je i stereo panning – když posuneš delay trochu doprava nebo doleva od originální stopy, vytvoříš prostorový efekt. Layering je taky dobrý nápad, můžeš mít třeba dvě delay stopy na různých frekvencích, ale dej pozor, aby ti to nezahustilo mix. Zkoušel jsem i pluginy, co umí modulační delay, to dokáže udělat fakt zajímavý zvuk. Měj na paměti, že méně je někdy víc – stačí pár úprav a zvuk se může změnit. Jo a nezapomeň na EQ, abys vyčistil nějaké frekvence, co by mohly kolidovat. Zkus si najít nějaké tutoriály na YouTube, tam je spousta tipů přímo na Audacity!

133 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2023
Petra Prchalová

Když chceš přidat hloubku do stereo stopy pomocí delay, tak se drž pár základních tipů. Nejprv zkus nastavit různé časy zpoždění – například jeden kanál na 20 ms a druhý na 30 ms. To vytvoří takový prostorový efekt. Feedback nastav na nízkou hodnotu, protože moc opakování můžou zazdít zvuk. Měj na paměti, že stereo panning je klíčový – dej delay efekt víc vlevo nebo vpravo, aby to nezaplnilo střed a dodalo to hloubku. Experimentuj s layerováním, klidně použij víc stop s různými frekvencemi, ale nezapomeň, že méně je někdy víc. Třeba začni s jednou stopou a pak přidávej další jen pokud to dává smysl. A pokud máš nějaké konkrétní tracky, co tě inspirujou, poslouchej jak oni používaj delay a uvidíš, co funguje. Hlavně se neboj zkoušet a hrát si s nastavením! Zkus třeba i nějaké tutoriály na YouTube, tam najdeš hodně tipů jak na to.

145 slov
1.5 minut čtení
24. 1. 2024
Veronika Hrochová
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Dodání hloubky stereofonního obrazu pomocí delay efektuObjevte, jak správně použitý delay efekt může oživit a rozšířit stereo mix ve vašich projektech. Naučte se techniky a tipy pro efektivní práci s delay...
1000 slov
10 minut čtení
23. 2. 2021
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky