Audacity.cz/Fórum/Jaké mikrofony jsou nejlepší pro nahrávání ve stereo?

Jaké mikrofony jsou nejlepší pro nahrávání ve stereo?

Zdravím komunitu, chtěl bych se zeptat, jaké mikrofony byste doporučili pro nahrávání ve stereo. Mám v plánu nahrávat hudbu a zvuky v přírodě a zajímalo by mě, co je pro takový účel nejlepší. Slyšel jsem, že některé kondenzátorové mikrofony jsou skvělé pro zachycení detailů a hloubky zvuku, ale nevím, jestli jsou všechny vhodné pro stereo nahrávání. Je lepší mít dva samostatné mikrofony nebo investovat do stereofonního páru? Jaké značky a modely byste doporučili? Také by mě zajímalo, jaký vliv má umístění mikrofonu na výsledný zvuk. Je potřeba používat nějaké speciální techniky nebo zařízení jako jsou předzesilovače nebo mixážní pulty? A co třeba cena, jak moc se to pohybuje? Děkuju předem za všechny rady a tipy!

115 slov
1.2 minut čtení
29. 9. 2022
Daniel Vlk

Pro stereo nahrávání bych doporučil něco jako Rode NT5 nebo Audio-Technica AT2020. Oba jsou kondenzátorové a docela cenově dostupné. Můžeš je mít jako párové mikrofony, což je super pro stereo efekty. Dva samostatné mikrofony ti dají víc flexibility, ale pokud chceš jednodušší řešení, pak stereofonní mikrofón jako Zoom H4n nebo XY mikrofony od Sennheiser taky fungují skvěle.

Umístění mikrofonů je fakt důležitý. Zkus experimentovat s různými vzdálenostmi a úhly, aby ses dostal k tomu nejlepšímu zvuku. Předzesilovač může pomoct, ale většina moderních audio rozhraní už má slušné vestavěné předzesilovače. Mixážní pulty jsou k ničemu, pokud nemáš víc kanálů, spíš to pak zjednodušují.

Cenová relace se pohybuje od pár tisíc za levnější modely až po desítky tisíc za high-end kousky. Záleží na tvém rozpočtu a potřebách. Hlavně se neboj experimentovat!

128 slov
1.3 minut čtení
28. 4. 2024
František Duchoň

Tak jo, pro nahrávání ve stereo máš víc možností. Pokud chceš zachytit detaily, kondenzátorové mikrofony jsou fakt super, ale na stereo nahrávání je fakt lepší mít buď dva samostatné mikrofony, nebo párové sety. Značky jako Rode, AKG nebo Audio-Technica dělají dobrý kousky. Například AKG C414 je klasika, ale pokud chceš něco levnějšího, tak třeba Rode NT5 je taky fajn volba.

Umístění mikrofonů hraje velkou roli. Zkus si pohrát s různýma technikama, jako je XY nebo ORTF, abys získal ten prostorový zvuk. Když nahráváš venku, dej pozor na vítr a okolní ruchy – můžeš použít větrné clony.

Co se týče předzesilovačů, záleží na tvém zařízení. Kvalitní předzesilovač může udělat velký rozdíl. Mixážák taky může pomoct s úpravou zvuku. A cenově – no, pohybuje se to od pár tisíc za levnější mikrofony až po desítky tisíc za profi modely. Takže hodně záleží na tom, co chceš a kolik jsi ochotný investovat.

148 slov
1.5 minut čtení
26. 4. 2023
Stanislav Švec
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Porovnání technik pro nahrávání stereo signálů: Jak dosáhnout dokonalého zvukuObjevte různé techniky pro nahrávání stereo signálů a naučte se, jak získat co nejlepší kvalitu zvuku v různých prostředích. Tento článek je určen jak...
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2020
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky