Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit stereo nahrávání v Audacity?

Jak správně nastavit stereo nahrávání v Audacity?

Potřebuji poradit, jak na to, abych mohl nahrávat ve stereo v Audacity. Zkoušel jsem to už několikrát, ale zatím jsem to nějak nepochopil. Mám pocit, že mi chybí nějaký krok nebo nastavení. Vždycky, když se snažím nahrávat, tak se mi to uloží jako mono a já bych chtěl mít zvuk hezky rozložený do stereofonního prostoru. Mám mikrofon připojený přes USB a zajímalo by mě, jestli je potřeba něco speciálního nastavit přímo v systému nebo v Audacity. Na internetu jsem našel nějaké návody, ale většinou se zmiňují pouze základní věci, které jsem už zkoušel. Mám verzi Audacity 3.0.5 a nevím, jestli to může mít vliv. Možná bych měl zkontrolovat i ovladače zvukové karty? A co ty kanály? Jak je můžu správně nastavit? Vím, že je důležité mít správně nastavený vstup, ale jak se to dělá v praxi? Když otevřu Audacity, tak vidím různé možnosti pro vstupy a výstupy, ale nevím, co přesně vybrat, abych dosáhl toho stereo efektu. Bude potřeba udělat nějaké úpravy ve vlastnostech projektu? Rád bych měl audio nahrávky co nejkvalitnější a stereo je pro mě klíčové. Takže pokud někdo víte, jak na to nebo máte tipy na konkrétní nastavení, budu moc vděčný za každou radu.

197 slov
2 minut čtení
16. 9. 2024
Blanka Matoušková

Nahrávání ve stereo v Audacity je celkem jednoduchý proces, ale pár věcí si musíš pohlídat. Nejprve se ujisti, že máš správný mikrofon, který podporuje stereo. USB mikrofony někdy nahrávají jen mono, takže to může být problém. V Audacity otevři Preferences (Nastavení) a podívej se na Audio I/O. Tam bys měl nastavit vstup na „stereo“ a vybrat svůj mikrofon jako vstupní zařízení. Když pak klikneš na tlačítko pro nahrávání, mělo by ti to nabídnout možnost nahrávat ve stereo stopách.

Je dobrý mít projekt nastavený na stereo od začátku, takže když vytváříš nový projekt, zkontroluj, jestli je ve stereo režimu. Případně když už máš nahrávku, můžeš kliknout pravým tlačítkem na stopu a vybrat „Split Stereo Track“, abys to přepnul na stereo.

Co se týče ovladačů zvukové karty, zkontroluj, jestli jsou aktuální, protože staré ovladače můžou způsobovat problémy s nahráváním. Takže shrnuto – zkontroluj mikrofon, nastav vstupy na stereo v Audacity a ujisti se, že máš aktualizované ovladače. Pak by to mělo fungovat.

158 slov
1.6 minut čtení
27. 1. 2024
Monika Koutná

Nahrávání ve stereo v Audacity je celkem jednoduché, ale chce to pár kroků správně nastavit. Za prvé, zkontroluj, jestli máš mikrofon s možností nahrávat ve stereo. Když máš mikrofon připojený přes USB, měl by být schopný stereo nahrávání, ale musíš ho mít správně nastavený.

Otevři Audacity a podívej se do horní části na výběr vstupního zařízení. Měl by ses ujistit, že tam máš vybraný svůj USB mikrofon. Taky se podívej, jestli je vedle něj vybraná možnost pro stereo (můžeš mít možnosti mono nebo stereo). Jestli tam není možnost vybrat stereo, tak zkus restartovat Audacity nebo počítač a zkontroluj ovladače zvukové karty.

Pak se podívej na nastavení projektu – v horním menu klikni na „Projekt“ a pak na „Nastavit režim“. Tady bys měl mít možnost vybrat stereo. Pokud už nahráváš a zvuk se ti ukládá jako mono, zkus začít novou nahrávku a ujisti se, že všechny vstupy jsou správně nakonfigurované.

Pokud to pořád nefunguje, tak vyzkoušej vytvořit nový projekt a při jeho zakládání zvol stereo jako výchozí nastavení. Někdy to pomůže. Také si dej pozor na to, co máš nastavené v systému pro zvukové zařízení – měla bys mít taky vybrané stereo jako výchozí zařízení pro nahrávání.

Tak snad ti to pomůže dostat ten stereo zvuk, co hledáš!

203 slov
2 minut čtení
26. 7. 2020
Richard Burian
Audacity.cz/Články/Úpravy stereo efektů
Porovnání technik pro nahrávání stereo signálů: Jak dosáhnout dokonalého zvukuObjevte různé techniky pro nahrávání stereo signálů a naučte se, jak získat co nejlepší kvalitu zvuku v různých prostředích. Tento článek je určen jak...
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2020
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky