Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit hlasitost zvukových efektů ve videu?

Jak správně nastavit hlasitost zvukových efektů ve videu?

Zajímalo by mě, jakým způsobem lze správně nastavit hlasitost zvukových efektů ve videu. Mám v plánu vytvořit krátký film a chci, aby efekty jako výbuchy nebo kroky byly slyšet, ale ne příliš nahlas, aby nepřehlušily dialogy. Slyšel jsem, že je dobré mít nějaký poměr mezi hlavním zvukem a efekty, ale jak to vlastně funguje? Je potřeba používat nějaké konkrétní techniky nebo programy na úpravu zvuku, jako například Audacity? Jak mohu zjistit, zda jsou efekty příliš nahlas nebo příliš tiché? Měl bych použít nějaké měřicí nástroje pro úpravu hlasitosti, nebo se spolehnout na vlastní ucho? A co když mám různé zvukové stopy, jak je všechny sladit tak, aby byly v harmonii? Někdo z vás má tipy nebo triky na to, jak dosáhnout vyváženého zvuku ve videu? Vaše zkušenosti a rady by mi moc pomohly!

133 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2024
Kristýna Jelínková

Nastavování hlasitosti zvukových efektů ve videu je fakt důležitý, ale zároveň to není nic složitýho. Nejdřív si urči, co je pro tebe hlavní – jestli dialogy nebo efekty. Obecně se doporučuje, aby efekty byly tak o 10-15 dB tišší než dialogy. Takže když máš dialogy na nějakých -10 dB, tak efekty dej třeba na -20 dB.

Jasně, Audacity je fajn na úpravu zvuku a můžeš tam nastavit různé úrovně hlasitosti. Můžeš taky použít nějaký DAW (Digital Audio Workstation) jako třeba Reaper nebo Premiere Pro, pokud stříháš video.

Pro kontrolu hlasitosti je dobrý mít po ruce měřáky, co ti ukážou RMS a peak hodnoty, aby ses ujistil, že to nezní jako bordel. Ale nakonec se stejně spolehni na vlastní ucho – poslouchej to na různých zařízeních (sluchátka, repráky), abys měl představu, jak to bude znít.

Když máš víc zvukových stop, tak zkus je vybalancovat podle toho, co je důležitější. Můžeš zkusit vzít hlavní prvky a ty zvýraznit a ostatní trošku potlačit. Hlavně se neboj experimentovat a upravovat dokud to nebude znít tak, jak chceš.

171 slov
1.7 minut čtení
27. 11. 2024
Miroslava Kopalová

Nastavení hlasitosti zvukových efektů ve videu je fakt důležitý. Můžeš začít tím, že si určíš základní hladinu pro dialogy, třeba kolem -6 dB. Pak efekty jako výbuchy nebo kroky můžeš nastavit o něco níž – třeba kolem -12 dB až -10 dB, abys je slyšel, ale nezahlušily dialog. Jo, Audacity je super na úpravu, ale víc se hodí třeba DaVinci Resolve nebo Premiere Pro, protože tam máš lepší kontrolu nad víc stopama.

Určitě doporučuji používat měřicí nástroje, jako je LUFS metering, takže víš, co děláš. Slyšíš to líp s metrem než jen uchem. Pokud máš různý zvukový stopy, snaž se dodržovat konzistentní úrovně napříč všema stopama a vyhýbej se velkým skokům v hlasitosti. A jo, mixuj v tichém prostředí, aby ses dozvěděl, co funguje.

Když to pak pustíš ostatním, dej pozor na jejich reakce. Když někdo říká, že nic neslyší nebo že to rve uši, tak je to jasný signál, že něco není OK.

152 slov
1.5 minut čtení
4. 11. 2024
Matěj Holuša
Audacity.cz/Články/Audio branding
Jak správně používat zvukové efekty ve firemních videíchPrůvodce použitím zvukových efektů pro zvýšení angažovanosti a zapamatovatelnosti vašich video prezentací.
1000 slov
10 minut čtení
24. 7. 2023
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky