Audacity.cz/Fórum/Můžu v Audacity měnit tón bez ovlivnění rychlosti?

Můžu v Audacity měnit tón bez ovlivnění rychlosti?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli je možné v programu Audacity upravovat tón zvuku, aniž bych tím nějak ovlivnil rychlost přehrávání. Mám nahrávku, která mi zní moc nízko a rád bych ji pozvedl na vyšší tón, ale zároveň chci, aby zůstala stejná rychlost. Zkoušel jsem použít funkce jako změna výšky tónu, ale vždycky to nějak mění i rychlost, což se mi vůbec nelíbí. Myslíte si, že existuje nějaký způsob, jak toho dosáhnout? Možná nějaký konkrétní postup nebo triky v nastavení? Případně jestli existují nějaké pluginy, které by mi mohly pomoci s tímhle problémem? Děkuju předem za všechny rady a tipy!

101 slov
1 minut čtení
9. 10. 2024
Josef Jirásek

Jasně, jde to udělat v Audacity. Musíš použít funkci „Změna výšky tónu“ (Pitch Change), ale je důležitý ji správně nastavit. Když otevřeš tuhle možnost, ujisti se, že máš zaškrtnutou volbu „Zachovat rychlost“. Tím pádem ti to změní jen tón, ale rychlost zůstane stejná. Můžeš si hrát s posuvníkem a najít ten správnej výškový tón, který ti sedí. Pokud to nebude stačit, zkus nějaký plugin jako Celemony Melodyne nebo Zynaptiq Pitchmap, ty umí se zvukem kouzlit ještě líp. Drž se toho a bude to super!

84 slov
0.8 minut čtení
14. 1. 2025
Milan Kovařík

Jasně, v Audacity to jde. Můžeš použít funkci "Změna výšky tónu" a pak zaškrtnout volbu "Zachovat tempo". Tím bys měl být schopný změnit tón bez toho, aby se ti měnila rychlost nahrávky. Když otevřeš ten efekt, nastavíš si kolik chceš tón posunout a pak to aplikuješ. Vždycky je dobrý si udělat zálohu, kdyby něco nevyšlo. Pokud ti to pořád nebude fungovat, můžeš zkusit pluginy jako je „Paulstretch“, ale většinou ten základní efekt by měl stačit. Zkus to a dej vědět, jak ti to šlo!

84 slov
0.8 minut čtení
2. 6. 2024
Štěpán Rozsypal
Audacity.cz/Články/Rychlost a tón záznamu
Různé metody změny rychlosti a tónu v Audacity: Kdy je použít?Podrobný přehled metod a nástrojů pro manipulaci s rychlostí a tónem v Audacity, včetně praktických tipů na jejich použití.
1000 slov
10 minut čtení
8. 9. 2023
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky