Audacity.cz/Fórum/Jak změnit rychlost nahrávky v Audacity bez ztráty kvality?

Jak změnit rychlost nahrávky v Audacity bez ztráty kvality?

Přemýšlím o tom, jak mohu v Audacity změnit rychlost své nahrávky, ale zároveň bych chtěl zachovat co nejvyšší kvalitu zvuku. Mám tušení, že to není tak jednoduché, jak se zdá, protože se obávám, že pokud jenom urychlím nebo zpomalím nahrávku, tak mi to může zkazit zvuk nebo ho udělat nečitelným. Hledal jsem různé návody a tipy, ale většinou se zaměřují na základní úpravy, a já bych chtěl vědět, zda existuje nějaký specifický postup nebo funkce v Audacity, která by mi toto umožnila. Vím, že existují efekty jako změna výšky tónu a podobně, ale nevím přesně, jak to celé skloubit dohromady. Někde jsem četl o možnosti použití některých pokročilých nástrojů v rámci programu, ale zatím jsem na žádný konkrétní návod nenarazil. Může mi někdo poradit, jak správně nastavit parametry a co všechno zohlednit při úpravě rychlosti nahrávky? Jaké jsou nejlepší postupy pro zachování kvality zvuku? A co třeba různé formáty souborů? Ovlivní to nějak výstupní kvalitu? Děkuji za jakékoli rady a zkušenosti!

161 slov
1.6 minut čtení
12. 5. 2022
Jaroslava Adamcová

Když chceš v Audacity změnit rychlost nahrávky a udržet kvalitu, nejlepší volba je použít efekt "Změnit rychlost" místo "Změnit tempo" nebo "Změnit výšku tónu". Takže otevři Audacity, načti svůj soubor, pak jdi do menu Efekty, najdi "Změnit rychlost" a tam nastavíš, jak moc chceš zrychlit nebo zpomalit. To ti změní délku nahrávky, ale kvalita by měla zůstat zachována.

Důležité je si uvědomit, že pokud to přeháníš, může se zvuk zhoršit, takže to chce trochu citu. Když se ti něco nebude líbit, můžeš vždy udělat zpět (Ctrl+Z). Co se týče formátů, tak určitě exportuj do WAV nebo FLAC pro nejlepší kvalitu, MP3 bys měl používat spíš pro sdílení nebo když ti jde o velikost souboru.

Hlavně si nech originální soubor nezměněný pro případ, že potřebuješ udělat další úpravy. Vždycky si zálohuj práci, ať tě to pak nemrzí. Tak hodně štěstí s tvou nahrávkou!

142 slov
1.4 minut čtení
30. 3. 2023
Šárka Šafaříková

Nejlepší způsob, jak změnit rychlost nahrávky v Audacity a přitom zachovat kvalitu, je použít funkci "Change Tempo". Tohle ti umožní upravit rychlost bez toho, aby se změnila výška tónu, což je fakt důležitý, pokud chceš, aby zvuk zůstal dobře poslouchatelný. Stačí označit část nahrávky nebo celou stopu, pak jít do menu Efekty a vybrat "Change Tempo". Tam si nastavíš procento změny rychlosti a Audacity to udělá hezky bez ztráty kvality.

Jako další tip - když exportuješ, zvol formát s vysokou kvalitou, třeba WAV místo MP3, protože to ti pomůže udržet co nejlepší zvuk. MP3 je komprimovanej formát a při nižší kvalitě se ti může zhoršit zvuk. Takže pokud chceš zachovat kvalitu, drž se WAVu nebo FLACu pro lepší výsledky.

A k těm pokročilejším nástrojům - zkus si pohrát s analyzátorem frekvencí nebo EQ, můžeš tak doladit zvuk a vyhnout se nežádoucím efektům po změně rychlosti. Drž se těchto tipů a mělo by to být v pohodě.

154 slov
1.5 minut čtení
6. 7. 2021
Monika Rybářová
Audacity.cz/Články/Rychlost a tón záznamu
Jak optimalizovat nahrávku po úpravě rychlosti a tónu?Objevte tipy a triky, jak vylepšit kvalitu zvuku vašich nahrávek po úpravě rychlosti a tónu v programu Audacity. Naučte se efektivně upravovat vaše au...
1000 slov
10 minut čtení
11. 5. 2020
Filip Bartoš
Přečíst článek
Podobné otázky