Audacity.cz/Fórum/Jak moc ovlivňuje vlhkost kvalitu nahrávání zvuku?

Jak moc ovlivňuje vlhkost kvalitu nahrávání zvuku?

Zajímalo by mě, jaký má vlhkost vzduchu vliv na kvalitu nahrávání zvuku. Vždycky jsem přemýšlel, jestli když je venku moc vlhko nebo naopak sucho, jestli to nějak ovlivní mikrofony a celkově nahrávací proces. Slyšel jsem, že vlhkost může mít vliv třeba na elektroniku nebo na akustiku místnosti, ale nejsem si jistý, jak moc se to projevuje v praxi. Vím, že profesionální studia mají různé úpravy a technologie pro kontrolu prostředí, ale co amatérské nahrávání? Může se mi stát, že když budu nahrávat v jiném počasí, tak to ovlivní kvalitu hlasu nebo hudby? A co třeba použití různých typů mikrofonů? Mají některé větší toleranci vůči změnám vlhkosti než jiné? Děkuju za všechny rady a zkušenosti!

114 slov
1.1 minut čtení
8. 12. 2023
Vlastimil Adámek

Vlhkost vzduchu může mít dost velký vliv na nahrávání zvuku, hlavně pokud jde o akustiku a techniku. Když je vzduch moc vlhký, může se to projevit na mikrofonech – někdy to ovlivní, jak mikrofon reaguje na zvuk a jak ho zachytí. Například kondenzátorové mikrofony, které jsou citlivější, můžou mít s vlhkem větší problémy než dynamické mikrofony.

Když je hodně vlhko, tak se taky mění akustika místnosti, což může způsobit, že zvuk bude znít jinak než normálně. Vlhkost nafoukne určité frekvence a zvuk se může zdát tlustší nebo rozmazanější. Naopak v suchém prostředí může být zvuk ostřejší a jasnější.

Pokud nahráváš doma a nemáš příliš kontrolu nad okolním prostředím, můžeš si všimnout rozdílů v kvalitě nahrávek podle počasí. Někdo doporučuje investovat do nějakých akustických úprav nebo alespoň do dobrého mikrofonu, co by měl být odolnější vůči těmhle změnám. Takže jo, když je venku jinak, tak to může ovlivnit kvalitu tvého nahrávání.

150 slov
1.5 minut čtení
27. 6. 2024
Stanislav Švec

Vlhkost vzduchu určitě může ovlivnit kvalitu nahrávání zvuku. Když je moc vlhko, mikrofony, zejména kondenzátorové, můžou být náchylnější k problémům jako ztráta citlivosti nebo zkreslení. Naopak při suchu se můžou objevit statické výboje, což taky není ideální. Akustika místnosti se mění s vlhkostí, takže i to může mít vliv na zvuk. Co se týká nahrávání venku, tak jo, počasí hraje roli. Jestli máš dobré profesionální mikrofony, tak jsou většinou lépe odolné vůči změnám, ale levnější typy mohou trpět. Amatérské nahrávání by mohlo být citlivější na tyhle faktory. Celkově je dobrý si na to dávat pozor a případně vyzkoušet nahrávat v různých podmínkách, abys zjistil, jak moc to ovlivňuje tvůj zvuk.

110 slov
1.1 minut čtení
3. 1. 2024
Miroslav Pešek
Audacity.cz/Články/Podmínky pro lepší nahrávání
Vliv teploty a vlhkosti na záznam zvuku: Jak počasí formuje naše nahrávkyProzkoumání, jak teplota a vlhkost ovlivňují výkon techniky a kvalitu zvuku při nahrávání.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky