Audacity.cz/Fórum/Mění se zvuk v Audacity při různých teplotách?

Mění se zvuk v Audacity při různých teplotách?

Zajímalo mě, jestli má teplota nějaký vliv na zvuk, který zpracovávám v Audacity. Přemýšlím, že bych chtěl udělat pár nahrávek doma a v létě je tu dost horko, zatímco v zimě míváme chladněji. Mohlo by to mít nějaký dopad na kvalitu a vlastnosti mého zvuku? Rozhodně jsem si všimnul, že když nahrávám v různých podmínkách, může se mi zdát, že zvuk je jiný. Je možné, že teplota vzduchu nebo i teplota zařízení, které používám, ovlivňuje výsledný zvuk? A co mikrofony – hrají také nějakou roli v tom, jak se zvuk mění při různých teplotách? Uvažoval jsem i o tom, jak se třeba mění akustické vlastnosti místnosti s teplotou. Může to být důvod, proč některé nahrávky zní lépe než jiné? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s nahráváním zvuku v různých klimatických podmínkách. Mohli byste mi říct, co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s tímto fenoménem?

148 slov
1.5 minut čtení
22. 5. 2024
Ladislav Navrátil

Teplota určitě může mít vliv na zvuk, který nahráváš. Když je horko, vzduch je řidší, což může změnit akustiku místnosti a tím pádem i to, jak zvuk vnímáš. V zimě, když je chladno, se třeba víc odráží zvuk od stěn a je to jiný zážitek.

Mikrofony taky reagují na teplotu, třeba kondenzátorové mikrofony mají jinou citlivost při různých teplotách. Takže pokud nahráváš v létě a pak v zimě, můžeš si všimnout rozdílu v barvě zvuku nebo ve výšce tónů.

To, jak se zvuk šíří a jak se odráží od stěn místnosti, může taky hodně ovlivnit celkové akustické vlastnosti. Místnost s hodně nábytkem bude třeba znít jinak než prázdná místnost. Takže jo, jestli máš možnost, zkus si udělat pár zkušebních nahrávek v různých teplotách a pak porovnat výsledky. Uvidíš, že rozdíly tam jsou.

132 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2023
Jaroslav Kraus

Jo, teplota rozhodně může ovlivnit zvuk, co nahráváš. Jednak vzduch je v různých teplotách různě hustý, takže se mění přenos zvuku. V létě je vzduch teplejší a může být "měkčí", zatímco v zimě je studenější a "tvrdší", což může mít vliv na to, jak ucho vnímá výšky a basy. A co se týče mikrofonů, tak některý typy mikrofonů (např. kondenzátorový) jsou citlivější na teplotu a vlhkost. Když je horko, můžou mít jinou charakteristiku než v zimě. Takže jo, rozhodně si dej pozor na akustiku místnosti – když je víc vlhkosti nebo horko, může to způsobit odraz zvuku jinak než v chladnějším prostředí. Takže pokud si všimneš, že nahrávky zní jinak, možná to může být tím. Zkus to sledovat a možná si uděláš poznámky, abys věděl, co funguje lépe.

128 slov
1.3 minut čtení
6. 7. 2023
Blanka Šimková
Audacity.cz/Články/Podmínky pro lepší nahrávání
Vliv teploty a vlhkosti na záznam zvuku: Jak počasí formuje naše nahrávkyProzkoumání, jak teplota a vlhkost ovlivňují výkon techniky a kvalitu zvuku při nahrávání.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2021
Marek Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky