Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit mikrofony pro nahrávání vokálů?

Jak správně nastavit mikrofony pro nahrávání vokálů?

Mám v plánu začít nahrávat vokály, ale vůbec si nejsem jistý, jak správně nastavit mikrofony. Mám doma pár různých typů mikrofonů, ale nevím, který je pro tuto práci nejlepší. Jako první bych se chtěl zeptat, zda je lepší kondenzátorový nebo dynamický mikrofon pro nahrávání zpěvu? Který by měl být blíž k ústům, aby zachytil co nejlepší zvuk bez šumu a jiných rušivých elementů? Potřebuju také vědět, jestli by měl být mikrofon nějak speciálně umístěn, jestli mám použít pop filtr a jak daleko by měl být od úst. A co gain? Jakou hodnotu bych měl nastavit na zvukové kartě nebo mixážním pultu, abych se vyhnul přebuzení? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké doporučené techniky pro monitoring při nahrávání vokálů, aby bylo vše slyšet tak, jak má. Taky bych ocenil tipy ohledně akustiky místnosti – mám nějaké závěsy a koberce, ale fakt nevím, jestli to stačí na eliminaci odrazů. Jaké další triky bych mohl využít k tomu, aby nahrávka zněla profesionálněji? Čekám na vaše rady a tipy, díky!

167 slov
1.7 minut čtení
21. 7. 2024
Zdeněk Navrátil

Pokud jde o mikrofony, pro nahrávání vokálů je většinou lepší kondenzátorový mikrofon. Zachytí víc detailů a má lepší frekvenční odezvu než dynamický. Umístění mikrofonu by mělo být asi 15-30 cm od úst, ideálně mírně na stranu, aby se snížil plosive efekt (to jsou ty bouchající zvuky, když řekneš p nebo b). Určitě použij pop filtr, pomůže to eliminovat tyhle rušivé zvuky.

Co se týče gainu, snaž se nastavit ho tak, aby ti to nešlo do červeného pole. Takže když zpíváš, měl bys mít peak okolo -6 dB. To ti dá prostor pro úpravy a vyhneš se přebuzení.

Pokud jde o monitoring, nejlepší je mít sluchátka s uzavřeným designem, aby ti nešel zvuk z reproduktorů do mikrofonu.

Co se týče akustiky, koberce a závěsy jsou dobrý začátek. Můžeš ještě zkusit nějaké akustické panely nebo i DIY řešení jako pěnové desky na stěnách. Vždycky se snaž eliminovat odrazy zvuku.

A k tomu profesionálnímu zvuku - experimentuj s EQ a kompresí po nahrání. Trochu úpravy může udělat velký rozdíl. Zkoušej a hraj si s nastavením, ono to přijde!

173 slov
1.7 minut čtení
15. 4. 2024
Jaroslava Němcová

Nahrávání vokálů je trochu věda, ale zvládneš to. Kondenzátorový mikrofon je většinou lepší volba pro zpěv, protože zachytí víc detailů a má širší frekvenční rozsah. Dynamický mikrofon může být taky fajn, ale spíš na živé vystoupení. Mikrofon by měl být ideálně asi 15-30 cm od úst, ale dej si pozor na plosivní zvuky, takže pop filtr je nutnost. Co se týče nastavení gainu na zvukovce, snaž se udržet úroveň kolem -12 dB až -6 dB při maximálním hlasu, aby ses vyhnul přebuzení.

Monitoring při nahrávání doporučuje sluchátka, abys slyšel svůj hlas bez odrazů. Akustika místnosti může být problém – závěsy a koberce jsou skvělé, ale zkus přidat nějaké pěnové panely na stěny, pokud to jde. Můžeš taky nahrávat v menší místnosti nebo udělat improvizovaný „vokální koutek“ s dekou kolem mikrofonu. Aby nahrávka zněla lépe, dej pozor na dýchání a snaž se zpívat rovnoměrně, ať se vyhneš velkým dynamickým skokům. Hodně štěstí!

150 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2023
Radek Kopecký
Audacity.cz/Články/Podmínky pro lepší nahrávání
Kalibrace audio zařízení pro profesionální záznamy: Jak dosáhnout nejlepšího zvuku ve vašem nahrávacím studiuObjevte, jak správně kalibrovat audio zařízení, aby váš zvuk byl na profesionální úrovni. Tento článek nabízí užitečné tipy a triky pro každého, kdo s...
1000 slov
10 minut čtení
24. 10. 2022
Martin Horák
Přečíst článek
Podobné otázky