Audacity.cz/Fórum/Jak se dá upravit stadionový šum v Audacity?

Jak se dá upravit stadionový šum v Audacity?

Mám takový problém s audionahrávkami, které mám z jednoho sportovního utkání. Když jsem je nahrával, tak se mi do záznamu dostal takový ten stadionový šum, víte co myslím? Hluk od lidí, vřava, povzbuzování a všechny ty zvuky, které prostě nejsou úplně ideální pro kvalitní poslech. Chci to upravit v Audacity, ale nevím jak na to. Zkoušel jsem už několikrát, ale když ty šumy snažím odstranit, tak to většinou ovlivní i ostatní zvuky, jako například komentáře nebo i samotné zvuky míče. Hledal jsem nějaké návody online, ale buď byly moc složité, nebo se netýkaly přesně toho, co potřebuji. Takže by mě zajímalo, jestli někdo z vás má nějaké osvědčené tipy nebo postupy na odstranění stadionového šumu v Audacity. Jaké efekty použít? Je lepší použít filtr na odstranění šumu nebo něco jiného? A co třeba EQ? Jak správně nastavit frekvence, aby to nezničilo zvuk? Byl bych rád za jakékoli rady a zkušenosti, protože mi opravdu záleží na tom, aby konečný výsledek zněl co nejlépe. Díky moc!

164 slov
1.6 minut čtení
24. 9. 2023
Adéla Šilhavá

Takže, pokud chceš zkusit upravit ten stadionový šum v Audacity, tak tady je pár tipů. Nejdřív si najdi část nahrávky, kde je jen ten šum a žádný důležitý zvuk. Odtud si můžeš vzít vzorek šumu. Pak jdi na Efekty -> Odstranit šum a klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celou nahrávku a znovu otevři tu funkci, tentokrát dej "Odstranit šum". To by mělo aspoň trošku pomoct.

Co se týče EQ, tak zkus snížit frekvence kolem 200-500 Hz, kde většina hluku bývá, ale pozor na to, aby ses nedostal k frekvencím, kde jsou důležité zvuky komentátorů nebo míče. Zkus to s jemným poklesem a uvidíš, co to udělá.

Další věc je kompresor, ten může pomoct vyrovnat úroveň zvuku a udělat ho víc "čistý". Ale tady to chce opatrně, aby ti to nevysálo veškeré detaily.

S tímhle bys měl být schopnej aspoň trochu ten šum potlačit a dostat lepší výsledky.

147 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2024
Michal Horálek

Tak s tím stadionovým šumem to může být fakt oříšek. Zkus to nejdřív na začátku nahrávky, vyber si část, kde je jen ten šum a nic jiného. Pak jdi do Efekty > Odstranit šum. Tam klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celou nahrávku a znovu dej "Odstranit šum" a nastav parametry podle potřeby.

Taky můžeš zkusit EQ – zkus snížit frekvence kolem 300 Hz a výš, to dost pomůže s hlukem od lidí. Ale pozor, aby ti to nevymazalo důležitý zvuky, tak to chce trošku experimentovat.

Pokud to nebude stačit, tak zkus i kompresi, ta ti může pomoct udržet hlasitost komentářů bez toho, aby tam byl ten hrozný šum. Hlavně to chce trpělivost a pár pokusů, než se to povede jak chceš.

123 slov
1.2 minut čtení
24. 10. 2024
Natálie Krejčíková
Audacity.cz/Články/Kreativní použití šumu
Kreativní techniky manipulace se stadionovým šumemProzkoumejte, jak integrovat stadionový šum do vašeho zvukového designu pomocí kreativních technik a Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky