Audacity.cz/Fórum/Jak zlepšit stadionový šum v Audacity?

Jak zlepšit stadionový šum v Audacity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli neexistují nějaké efekty, které by mohly udělat stadionový šum zněl lépe. Mám na mysli zvuk fanoušků, který je takový rozmazaný a nemá moc šťávy. Zkoušel jsem s ním pracovat v Audacity, ale pořád to zní jako jedna velká směsice zvuků a chybí tomu jasnost. Myslím, že bych chtěl, aby to znělo jako když jste skutečně uprostřed stadionu, slyšet jednotlivé výkřiky a pokřiky, ale teď je to spíš takové monotónní. Máte nějaké tipy na efekty nebo úpravy v Audacity, které by mi mohly pomoct? Možná nějaký ekvalizér nebo kompresor? Ovlivňuje to taky rychlost playbacku nebo něco jiného? Rád bych věděl, co všechno by se dalo udělat, abych dosáhl lepšího výsledku. Děkuju za jakoukoli radu!

120 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2023
Antonín Zlámal

Něco na to bude třeba zkusit, ale já bych nejdřív šel na ekvalizér. Zkus zvýšit střední a vysoké frekvence, aby si ty jednotlivý výkřiky víc vynikly. Taky je dobrý prohnat to kompresorem, aby se víc vyrovnaly ty výkyvy v hlasitosti. Pak bych doporučil zkusit nějaký reverb, aby to mělo víc prostoru a působilo to jako na stadionu. Co se týče playbacku, tak rychlost bych moc neměnil, ale můžeš zkusit přidat trochu stereo rozšíření, aby to znělo víc prostorově. Možná by se dalo i něco vyčistit pomocí filtru na šum, když je to moc rozmazaný. Zkrátka hraj si s různými efekty a uvidíš, co ti sedne.

105 slov
1.1 minut čtení
2. 10. 2024
Renata Vorlová

Zkusit můžeš použít ekvalizér, to může hodně pomoct. Zesil nějaký vyšší frekvence, třeba kolem 2-4 kHz, aby se zvýraznily jednotlivé hlasy fanoušků. Pak zkus přidat kompresi, aby se vyrovnaly úrovně zvuku a udělal se takový plnější zvuk. Možná i reverb by mohl dodat víc prostoru, jako bys byl fakt na stadionu. A pak si hraj s panoramou, posuň některé zvuky víc doleva nebo doprava, aby to nebylo tak jednolité. Rychlost playbacku bych asi neměnil, spíš se soustřed na ty efekty. Snad to pomůže!

83 slov
0.8 minut čtení
19. 8. 2024
Robert Blažek
Audacity.cz/Články/Kreativní použití šumu
Kreativní techniky manipulace se stadionovým šumemProzkoumejte, jak integrovat stadionový šum do vašeho zvukového designu pomocí kreativních technik a Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2023
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky