Audacity.cz/Fórum/Jak mohu použít šum k odstranění šumu z nahrávky v Audacity?

Jak mohu použít šum k odstranění šumu z nahrávky v Audacity?

Chtěl bych se zeptat, jak konkrétně mohu využít šum k odstranění nežádoucího šumu v mé nahrávce pomocí Audacity. Mám nějaké nahrávky, které bohužel obsahují spoustu rušivého zvuku, a pokusil jsem se je upravit, ale moc se mi to nedaří. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké funkce, které umožňují odstranit šum tím, že vezmou vzorek šumu a pak ho aplikují na celou nahrávku. Jak tedy přesně postupovat? Co všechno musím udělat? Jaké jsou první kroky, co bych měl vědět o výběru části nahrávky pro vzorek šumu a jak to potom aplikovat na zbytek? Zkoušel jsem už pár tutorialů, ale pořád nejsem si jistý, jak to celé funguje. Také by mě zajímalo, zda je potřeba mít nějaké speciální nastavení nebo zda jsou tam nějaké tipy, které by mi mohly pomoci dosáhnout co nejlepšího výsledku. Jak mohu efektivně odstranit ten nepříjemný zvuk a zlepšit kvalitu nahrávky? Děkuji za jakoukoli radu!

147 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2023
Eduard Starý

Když chceš odstranit šum z nahrávky v Audacity, začni tím, že si vybereš část nahrávky, kde je jen ten rušivý šum. Mělo by to být místo, kde nemluvíš nebo není žádný jiný zvuk. Pak jdi do menu Efekty a najdi „Odstranění šumu“. Když to otevřeš, klikni na „Získat vzorek šumu“. Audacity teď ví, jaký zvuk chceš odstranit.

Potom označ celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevři „Odstranění šumu“. Teď už stačí jen kliknout na „OK“ a Audacity aplikuje odstranění šumu na celou nahrávku. Je dobrý si pohrát s nastavením - třeba s prahovou hodnotou a redukcí šumu, protože to může mít vliv na kvalitu.

Pokud to nebude ideální napoprvé, neboj se to zkusit znovu. Někdy je potřeba udělat několik pokusů, abys dostal zvuk do přijatelné kvality. A nezapomeň si nahrávku před úpravou zálohovat, abys měl co vrátit zpět, kdyby něco nevyšlo. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
6. 9. 2024
Petr Čermák

K odstranění šumu v Audacity je potřeba projít pár kroků, ale není to nic těžkýho. Nejprv si najdi část nahrávky, kde je jen ten rušivej zvuk, bez mluvení nebo hudby. To bude tvůj vzorek šumu. Označ tu část myší a pak jdi na menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat vzorek šumu". Tím Audacity ví, co chceš odstranit.

Teď označ celou nahrávku (CTRL + A) a znovu otevři "Odstranit šum". Tentokrát už jen nastav hodnoty pro redukci šumu – zkus začít s doporučenýma hodnotama a pak si je doladit podle potřeby. Na konci to aplikuješ a měl bys vidět, že ten nežádoucí zvuk je mnohem slabší.

Tipy: Zkus si hrát s nastavením "Snížení úrovně" a "Citlivost", abys dosáhl co nejlepšího výsledku. Někdy je lepší použít i další efekty jako kompresor nebo EQ, aby se zvuk ještě víc vylepšil. A nezapomeň si nahrávku uložit před a po úpravách, pro jistotu.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 12. 2023
Vladimíra Eliášová
Audacity.cz/Články/Kreativní použití šumu
Šum jako nástroj pro odstranění lehkých vad v nahrávkáchJak využít šum k maskování drobných chyb ve vašich audio nahrávkách a zlepšit jejich kvalitu. Postupy a techniky pro úpravu zvuku v Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2022
Andrea Malá
Přečíst článek
Podobné otázky