Jak docílit dobrého vyvážení zvuku bez přehlcení detailů při masteringu?
Kolikrát se mi stalo, že jsem po hodinách práce na tracku, přidání efektů a různých úpravách přišel k finálnímu masteringu a najednou všechno znělo jako jeden velký chaos. Snažím se dosáhnout dobrého vyvážení zvuku, ale jakmile přidám kompresi nebo EQ, mám pocit, že ztrácím detaily, které jsem si tak pečlivě vytvořil. Jak to udělat, aby byl zvuk plný a bohatý, ale zároveň abych si udržel ty jemné nuance, které dělají track jedinečným? Uvažoval jsem o různých technikách míchání, ale stále nevím, jestli je lepší začít od základního mixu a pak se dostat k masteringu, nebo jestli se mám snažit vše udělat najednou. Jaké jsou vaše tipy na to, jak vybalancovat mix tak, aby zůstal barevný a živý, ale přitom nepůsobil zbytečně přeplácaně? A co třeba použít různé techniky jako sidechain nebo paralelní kompresi? Je něco konkrétního, co byste doporučili ohledně nastavení úrovní jednotlivých stop? Zajímá mě také, jaký vliv mají frekvenční pásma při masteringu na celkový zvuk a jak se tomu vyhnout bez toho, abych musel obětovat nějaké detaily. Předem díky za všechny rady a tipy!