Proč mi zvuk v masteru zní jinak na různých zařízeních?
Nedávno jsem dokončil svůj projekt a těšil se, že si poslechnu finální mix na různých zařízeních. Když jsem však začal poslouchat svůj master na mobilním telefonu, došlo mi, že zvuk je úplně jiný, než jak zní na mém počítači s kvalitními monitory. Vlastně skoro všechno zní jako by to bylo utopené v nějakém šumu. Pak jsem zkusil reproduktory v obýváku a zjistil, že tam se mi zase zdá, že basy jsou mnohem silnější a celkově je zvuk mnohem víc rozmazaný. Je to normální? Proč se tohle děje? Záleží na tom, jaké zařízení používám? Mám pocit, že jsem něco důležitého přehlédl při masteringu. Dělám něco špatně? Měli byste mít nějaké tipy na to, co zkontrolovat? Jak se dá zajistit, aby můj zvuk zněl dobře na všech typech zařízení? Nestíhám se divit, proč to najednou zní tak hrozně na sluchátkách versus ve studiu. Opravdu bych rád znal názory a zkušenosti ostatních, kteří se s tímto problémem setkali. Jaké techniky nebo postupy vám pomohly vyřešit tento problém? Myslím si, že je to něco víc než jen kvalita reproduktorů nebo sluchátek. Co si o tom myslíte?