Audacity.cz/Fórum/Jak nastavim EQ na vokály, aby zněly lépe?

Jak nastavim EQ na vokály, aby zněly lépe?

Zdravím všechny, potřebuju trochu poradit ohledně EQ na vokály. Když nahrávám zpěv, tak mám často pocit, že to zní trochu plochě a chybí tomu ten správný šmrnc. Takže jsem slyšel, že EQ může hodně pomoct, ale nejsem si úplně jistý, jak to nastavit. Měli byste nějaké tipy? Jaký frekvenční rozsah bych měl zvýraznit, aby vokály zněly jasněji a lépe se prosadily v mixu? A co s těmi nižšími frekvencemi? Mám je úplně vyřadit nebo je jen trošku potlačit? A co třeba ty vyšší frekvence, jak moc je zvýšit, aby to neznílo příliš ostré? Zkoušel jsem už pár věcí, ale pořád to není ono. Docela mě zajímá, jestli máte nějaké konkrétní nastavení nebo doporučení na pluginy, které by mohly pomoct. Dík za každou radu!

123 slov
1.2 minut čtení
3. 3. 2024
Libor Světlík

Takže, pokud chceš, aby vokály zněly lépe, začni tím, že se zaměříš na frekvence mezi 2 a 5 kHz. Tady je většinou ten jasnější zvuk, co potřebuješ. Můžeš zkusit zvýšit kolem 3 kHz, to pomůže vokálům vystoupit v mixu. Ale pozor, aby to neznílo moc ostře, stačí trošku. Co se týče nížších frekvencí, tak většinou kolem 100-200 Hz je dobrý je trochu potlačit, aby ti nezabíraly místo a nezpůsobovaly mudrlantství. Vysoké frekvence nad 10 kHz můžeš lehce zvýraznit, ale fakt opatrně, jinak to bude znít jako šmirgl. Zkus si taky hrát s úzkými pásmovými filtry pro odstraňování nežádoucích frekvencí. Pak taky doporučuji nějaký dobrý EQ plugin jako FabFilter nebo třeba Waves. Hodně štěstí!

113 slov
1.1 minut čtení
22. 12. 2024
Eduard Ševčík

Nastavení EQ na vokály může fakt dost změnit zvuk. Hlavně se zaměř na frekvence kolem 3-5 kHz, tam je většina jasnosti, takže to mírně zvedni, aby zpěv byl slyšet. Naopak v nízkých frekvencích, třeba někde pod 100 Hz, klidně trošku ubrat, aby to nezabíralo moc prostoru a neznělo to "muddy". Vysoké frekvence okolo 10-15 kHz můžou dodat vzdušnost, ale nebuď moc agresivní, jinak to bude znít ostré. Zkus taky použít low-cut filtr na ty nejnižší frekvence, většinou to pomůže vylepšit celkový mix. Co se týče pluginů, tak něco jako FabFilter Pro-Q nebo Waves SSL Channel by mohly být super pro začátek. Hlavně experimentuj a poslouchej, co sedí k tvému tracku.

110 slov
1.1 minut čtení
4. 4. 2024
Robert Prchal
Audacity.cz/Články/Digitální mastering
Jak používat EQ pro zlepšení zvuku v masteringu: Pokročilé techniky pro profesionální zvukObjevte, jak efektivně používat EQ při masteringu, abyste dosáhli profesionálního zvuku. Tento článek vám přináší pokročilé techniky ekvalizace a prak...
1000 slov
10 minut čtení
14. 12. 2023
Pavel Kratochvíl
Přečíst článek
Podobné otázky