Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit hloubku na loudness pro Spotify?

Jak správně nastavit hloubku na loudness pro Spotify?

Mám dotaz ohledně nastavení hloubky na loudness pro Spotify. Snažím se optimalizovat své skladby, aby zněly co nejlépe na této platformě, ale nejsem si jistý, jak to udělat správně. Vím, že Spotify má nějaké specifické požadavky na loudness, ale jak přesně bych měl nastavit tyto hodnoty v programu jako je Audacity? Je třeba dodržovat nějaké konkrétní limity, nebo se to liší podle žánru? Zkoušel jsem už několik různých metod, ale stejně mi přijde, že moje skladby zní buď příliš tiše, nebo naopak moc nahlas, což pak ovlivňuje celkový dojem při poslechu. Jaké máte zkušenosti s touto problematikou? Jaké parametry byste doporučili sledovat a případně jaké pluginy jsou nejlepší pro úpravu loudness? Když používám Audacity, tak nevím jestli mám pracovat s normalizací, kompresí nebo něčím jiným. Jakou hloubku bych měl tedy zvolit? Pomůže mi někdo s konkrétními tipy nebo doporučeními? Děkuji předem za vaše rady!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 2. 2024
Eduard Starý

Tak hele, co se loudness týče na Spotify, tak tam je doporučený level kolem -14 LUFS. To je takovej standard, ale můžeš to zkusit trochu víc doladit podle žánru. Například pro pop nebo elektroniku můžeš jít klidně na -12 LUFS, ale u akustických věcí to pak chce být opatrnější, aby to neztrácelo dynamiku.

V Audacity doporučuji použít kompresi a limity. Normalizace ti moc nepomůže, protože to prostě jen zvedne hlasitost bez ohledu na dynamiku. Když komprimuješ, tak se snaž udržet nějakou rozumnou míru poměru a attack/release časy, aby to nesplasklo.

Pak si dej pozor na peak level, měl bys mít maximálně -1 dBTP, aby se ti to po uploadu nezkreslovalo. A co se pluginů týče, zkus třeba iMeter nebo Youlean Loudness Meter, abys viděl, jak na tom jsi s těma hodnotama.

Celkově je dobrý vyzkoušet různý mixy a porovnat je pak na Spotify. Někdy fakt stačí drobný úpravy, aby to znělo líp. Tak hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2024
Šárka Prchalová

Na Spotify je dobrý se držet nějakých standardů, co se loudness týče. Většinou se doporučuje cílit na -14 LUFS, což je takový zlatý střed, kde tvoje skladby nebudou zní příliš potichu ani naopak agresivně. S Audacity můžeš pracovat s normalizací a kompresí, zkus nejdřív normalizovat na -1 dB (nebo -0.5 dB), aby ses vyhnul clippingu při exportu.

Když už použiješ kompresi, dej pozor, ať neztratíš dynamiku – nechtěj mít všechno na maximu. Pluginy jako LoudMax nebo TDR Kotelnik zní fajn a pomůžou ti dosáhnout lepšího výsledku. Nezapomeň testovat i v různých žánrech, protože některé styly mohou potřebovat trochu jiný přístup. Takže celkově - hlídej si ty LUFS, ať nejsi moc nahoře ani dole, a experimentuj s dynamikou.

117 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2025
Kristýna Jelínková
Audacity.cz/Články/Digitální mastering
Jak optimalizovat loudness vaší skladby pro streamingové platformyObjevte tipy a triky, jak dosáhnout optimální hlasitosti vaší skladby pro streamingové platformy, aniž byste ztratili kvalitu zvuku. Naučte se efektiv...
1000 slov
10 minut čtení
14. 2. 2024
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky