Audacity.cz/Fórum/Co je nejlepší formát pro vyvážení hlasitosti na YouTube?

Co je nejlepší formát pro vyvážení hlasitosti na YouTube?

Zajímalo by mě, jaký formát je vlastně nejlepší na vyvážení hlasitosti videí na YouTube. Vím, že YouTube má nějaké své standardy a doporučení ohledně zvuku, ale jak to vlastně funguje v praxi? Mám na mysli, jaký typ zvukového souboru nebo jaké nastavení v softwaru jako Audacity nejlepší využít pro optimalizaci hlasitosti. Mám pocit, že se mi občas stává, že moje videa mají buď příliš nízkou, nebo naopak příliš vysokou hlasitost, a to pak kazí celkový dojem ze sledování. Přemýšlím o tom, zda je lepší pracovat s určitými soubory jako WAV nebo MP3, nebo jestli jsou důležitější nějaké specifické parametry jako je bitrate či frekvenční rozsah. Jak to mají ostatní lidé, kteří už nějakou dobu tvoří obsah na YouTube? Jaké metody používají pro zajištění konzistentní úrovně zvuku napříč různými videi? A co třeba normalizace zvuku? Je to něco, co bych měl rozhodně zahrnout do svého pracovního postupu? Uvítám každou radu, zkušenost či tip ohledně toho, jak správně nastavovat hlasitost tak, aby mé videa nejen dobře vypadala, ale i dobře zněla. Těším se na vaše názory!

174 slov
1.7 minut čtení
15. 5. 2024
Lucie Stehlíková

Když jde o vyvážení hlasitosti na YouTube, tak nejlepší je asi držet se doporučení YouTube ohledně RMS a LUFS. Měli bys mít úroveň okolo -14 LUFS. To je takovej zlatý střed pro většinu obsahu. Používat WAV je fajn, protože je to bezztrátový formát, ale MP3 taky není špatný, pokud ho správně nastavíš. Bitrate 192 kbps nebo víc už je v pohodě.

V Audacity můžeš použít normalizaci zvuku, což fakt pomáhá s konzistentní hlasitostí napříč videi. Klidně si nastav i kompresi, aby ti vyrovnala výkyvy v hlasitosti během videa. Já osobně doporučuju projít si i EQ, abys odstranit ty otravný frekvence. Určitě se podívej na reference od dalších youtuberů, co dělají podobný obsah jako ty. Oni často sdílejí tipy ohledně zvukových nastavení.

Hlavně testuj a poslouchej! Každý má jiný styl a co funguje jednomu nemusí fungovat jinému.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2025
Stanislav Pavlík

Když řešíš vyvážení hlasitosti na YouTube, tak si dej pozor na pár věcí. YouTube má nějaké standardy, a obecně se doporučuje držet hlasitost kolem -14 LUFS. To je dobrý výchozí bod, protože většina videí se tam pohybuje a budeš mít lepší šanci, že ti zvuk neskočí do extrémů.
Co se týká formátů, WAV je určitě lepší než MP3, když se bavíme o kvalitě zvuku. Můžeš pracovat s WAV a pak to exportovat do MP3 pro upload, ale pojisti si, že bitrate je aspoň 192 kbps pro MP3.
Používám v Audacity normalizaci zvuku, což je fajn pro zajištění konzistentní úrovně napříč videi. Sice to není 100% řešení, ale určuje to nějakou základní úroveň, na kterou se můžeš spolehnout. A nezapomeň na kompresi – ta ti pomůže vyrovnat ty nejhlasitější a nejtišší části.
Snaž se vyhnout příliš vysokým peakům, ideálně bys měl mít max -1 dB. Jinak hrozí distortion. Zkoušej různé nastavení a poslouchej, jak to zní. Každý má jiný styl, takže experimentuj a najdi to, co ti sedí.

170 slov
1.7 minut čtení
22. 8. 2024
Matěj Kříž
Audacity.cz/Články/Digitální mastering
Jak optimalizovat loudness vaší skladby pro streamingové platformyObjevte tipy a triky, jak dosáhnout optimální hlasitosti vaší skladby pro streamingové platformy, aniž byste ztratili kvalitu zvuku. Naučte se efektiv...
1000 slov
10 minut čtení
14. 2. 2024
Tereza Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky