Audacity.cz/Fórum/Proč mi exportovaný zvuk zní jinak než originál?

Proč mi exportovaný zvuk zní jinak než originál?

Když jsem si poprvé začal hrát s Audacity, byl jsem nadšený, jak snadné je nahrávat a mixovat zvuky. Ale teď mám problém, který mě trápí. Když exportuji svůj projekt do MP3 nebo WAV formátu, zvuk zní úplně jinak než to, co jsem slyšel při editaci. Nechápu, co se stalo. V některých případech je zvuk mnohem tišší, v jiných se zdá, že chybí nějaké basy nebo výšky, které jsem měl v originále. Mám pocit, že něco dělám špatně, ale nevím co. Možná je to nastavením exportu? Nebo mám špatné audio kodeky? Slyšel jsem, že kvalita zvuku může být ovlivněna různými faktory jako jsou bitrate nebo frekvenční rozsah při exportu, ale nejsem si jistý, jak to všechno funguje. Zkoušel jsem různé nastavení a pořád to není ono. Může mi někdo vysvětlit, proč se to děje? A jak můžu zajistit, aby exportovaný zvuk zněl co nejblíž originálu? Omlouvám se za zmatení, ale opravdu bych rád pochopil, kde může být chyba.

157 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Adéla Kučerová

Tak tohle je celkem běžný problém, když exportuješ zvuk z Audacity. Může to být způsobený několika faktory. První věc, co si zkontroluj, je bitrate při exportu. Když exportuješ do MP3, měl bys mít nastavený vyšší bitrate (aspoň 192 kbps nebo radši 320 kbps), jinak se ti zvuk může dost zhoršit.

Další věc je frekvenční rozsah, zkontroluj, jestli máš všechno nastavený na 44.1 kHz, což je standard pro CD kvalitu. Pokud máš třeba projekt nastavený na 48 kHz a exportuješ na 44.1 kHz, může to udělat neplechu.

Taky se podívej na efekty, co používáš. Někdy si můžeš při editaci přidat efekty, které pak při exportu nefungují tak, jak by měly. A pokud používáš nějaký pluginy, ty můžou taky ovlivnit konečný zvuk.

Jestli ti to furt nejde, zkus exportovat do WAV formátu, ten je bez komprese a měl by znít lépe než MP3. Pak se podívej na zvuk v jiném přehrávači, někdy to může být jen problém s přehrávačem.

Celkově doporučuju projít všechny nastavení a zkoušet různý kombinace. Třeba najdeš něco, co ti bude sedět.

171 slov
1.7 minut čtení
2. 7. 2024
Martina Vyskočilová

Může to být fakt různýma věcma. První věc, co zkontroluj, je bitrate při exportu. Když nastavíš nízký bitrate, tak ti zvuk může znít slabě nebo ztrácet detaily. Zkus exportovat na 320 kbps pro MP3 nebo jako WAV bez komprese, to by mělo pomoct. Pak je tu i frekvenční rozsah – jestli měl originál široký rozsah a ty exportuješ s nějakým omezením, tak ti může chybět basy nebo výšky. Zjisti si, jestli nemáš nějaký efekty nastavený v Audacity, co ti během exportu zvuk posunou. A ještě jedna věc – zkontroluj, jestli máš správnou zvukovou kartu a nastavení v ovládání zvuku. Někdy to hraje roli. Takže se podívej na všechno tohle a zkus to znovu.

113 slov
1.1 minut čtení
17. 12. 2024
Vojtěch Kovařík
Audacity.cz/Články/Efektivní workflow pod Audacity
Nejčastější chyby při exportu zvukových souborů a jak se jim vyhnoutObjevte běžné chyby při exportu zvukových souborů a naučte se, jak je efektivně řešit. Tento článek přináší praktické tipy pro uživatele Audacity.
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2023
Lucie Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky