Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky ve Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky ve Audacity?

Začal jsem se věnovat nahrávání zvuku a narazil jsem na problém, který mi nedá spát. Když zpracovávám svoje nahrávky ve Audacity, tak se mi tam objevuje docela nepříjemný šum, který mi kazí celý dojem. Zkoušel jsem různé věci, ale pořád to není ono. Hlavně nevím, jestli je to špatným mikrofonem nebo šumem z okolí, ale prostě to tam je a já nevím, jak se ho zbavit. Slyšel jsem, že Audacity má nějaké funkce na odstranění šumu, ale nikdy jsem to nepoužíval a trošku se toho bojím. Někde jsem četl o nějakém filtru, ale nejsem si úplně jistý, jak to nastavit nebo co přesně udělat. Můžete mi prosím poradit, jak na to? Jaký je nejlepší postup na odstranění šumu z nahrávky? Mám použít nějakou konkrétní část nahrávky pro analýzu šumu, nebo stačí použít celou stopu? Co když je ten šum dost silný – pomůže mi s tím Audacity, nebo bych měl hledat jiný software? Mám pocit, že bych mohl nahrávat kvalitnější zvuk a víc si užívat proces úprav, kdybych se s tímto problémem konečně vypořádal. Díky moc za každou radu!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 12. 2024
Žaneta Zichová
Žaneta Zichová

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces, i když to může znít složitě. Nejlepší je nejdřív najít část nahrávky, kde je slyšet jen šum a nic jiného – třeba úsek před nebo po vašem mluvení. Pak to označíte, jdete do menu Efekty a zvolíte "Odstranit šum". Poté kliknete na "Získat profil šumu". Teď označíte celou nahrávku (Ctrl+A) a znovu otevřete ten samý efekt. Tentokrát nastavte množství odstranění šumu podle potřeby (zkuste 12-15 dB jako start). Pak kliknete na ok a Audacity se pokusí šum odstranit. Když je šum moc silný, může být dobrý nápad udělat to ve dvou krocích – prvně trochu odstranit, pak zase trochu víc. Ale pozor, ať si nezkazíte kvalitu zvuku! Když to nepomůže, možná by stálo za to zkusit jiný software, ale většinou Audacity stačí. Hlavně to nevzdávej a experimentuj s různými nastaveními!

138 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Jan Žák
Jan Žák

K odstranění šumu v Audacity je to celkem jednoduchý postup. Nejprve si najdi část nahrávky, kde je slyšet jen šum bez mluvení nebo jiného zvuku. Pak jdi do menu Efekty a vyber "Odstranit šum". Tam klikni na "Získat vzorek šumu" – to Audacity naučí, co má vymazat. Potom si označ celou nahrávku a znovu otevři efekt "Odstranit šum" a nastav hodnoty, které ti budou vyhovovat. Můžeš zkusit základní nastavení a pak si pohrát s posuvníky na snížení šumu a citlivost. Pokud je šum opravdu silný, můžeš to muset zkusit víckrát nebo kombinovat s jinými efekty jako kompresor nebo equalizér, ale většinou tohle pomůže dost. Neboj se experimentovat! Uvidíš, že se ti nahrávka zlepší.

113 slov
1.1 minut čtení
2. 1. 2025
Richard Adamec
Richard Adamec