Audacity.cz/Fórum/Proč mi Audacity nefunguje efekt na odstranění šumu?

Proč mi Audacity nefunguje efekt na odstranění šumu?

Nedávno jsem se rozhodl, že chci upravit pár nahrávek, které mám v Audacity, a narazil jsem na problém s efektem odstranění šumu. Jakmile se pokusím použít tento efekt, nic se vlastně nestane. Zkoušel jsem to víckrát a stále to nefunguje. Nejdřív jsem si myslel, že by to mohlo být nějakou chybou v programu nebo snad špatnou verzí, ale pak jsem zjistil, že mám nejnovější verzi Audacity. Takže problém bude asi někde jinde. Zkoušel jsem i různé nahrávky, ale efekt na odstranění šumu se neděje. Ovládám to tak nějak základně, takže možná dělám něco špatně, ale opravdu nevím co. Možná je potřeba nějaké speciální nastavení před tím, než začnu používat odstranění šumu? Dělal jsem všechno podle návodu, ale stejně to nefunguje. Mělo by se před tím udělat nějaké výběry nebo něco podobného? Když už jsem v tom Audacity takhle uvízl, bylo by fajn vyřešit tenhle problém co nejdřív. Pokud máte někdo tipy nebo zkušenosti s tímto efektem a víte, co bych mohl dělat jinak nebo co jsem třeba opomněl - budu vděčný za každou radu. Snad mi někdo pomůže dostat se z téhle patové situace.

184 slov
1.8 minut čtení
13. 12. 2021
Šárka Beranová
Šárka Beranová

Můžeš zkusit pár věcí. První a nejdůležitější je, že musíš správně nastavit "profil šumu". To znamená, že si musíš vybrat část nahrávky, kde je jen šum, a pak kliknout na "Získat profil šumu". Pak až použij efekt "Odstranit šum" na celou nahrávku. Když to neuděláš, efekt nebude mít co odstranit. Taky se ujisti, že máš nahrávku dostatečně hlasitou, jinak to nebude fungovat tak, jak by mělo. Zkus si taky pohrát s parametry v nastavení efektu, třeba udělat menší úpravy jako prahovou hodnotu nebo rozsah frekvencí. Pokud to pořád nefunguje, zkus restartovat Audacity nebo počítač, někdy to pomůže vyřešit drobné chyby. A když nic nezabere, můžeš zkusit přeinstalovat program nebo najít starší verzi, protože i nové verze občas mají bugy.

119 slov
1.2 minut čtení
8. 4. 2023
Helena Konečná
Helena Konečná

Můžeš mít problém s odstraněním šumu, protože efekt funguje jen na výběr zvuku, kde je šum. Zkus nejdřív vybrat část nahrávky, kde slyšíš šum – třeba pauzu nebo ticho. Pak jdi do Efekty > Odstranění šumu a klikni na "Získat profil šumu". Potom si vyber celou nahrávku a znovu otevři odstranění šumu a spusť to. Pokud to nefunguje ani tak, zkontroluj, jestli nemáš nastavený příliš vysoký práh nebo jestli nemáš nastavené jiné parametry, co by mohly ovlivnit výsledek. Někdy je dobrý i restart Audacity nebo počítače. Také se ujisti, že tvoje nahrávka není příliš nízká, jinak efekt nebude mít co odstraňovat.

101 slov
1 minut čtení
17. 4. 2022
Jiří Fiala
Jiří Fiala