Audacity.cz/Fórum/Jak můžu snížit latenci při nahrávání víc stop v Audacity?

Jak můžu snížit latenci při nahrávání víc stop v Audacity?

Mám takový problém s Audacity, když nahrávám víc stop najednou, tak se mi dělá dost velká latence. Když hraju na kytaru nebo zpívám, tak slyším, jak mi zvuk přichází s nějakým zpožděním a je to fakt hodně rušivé. Zkoušel jsem si hrát s nastavením bufferu, ale pořád to není ono. Může být problém s mým zvukovým rozhraním nebo s nastavením v Audacity? Jaké máte zkušenosti s tím, jak snížit latenci při nahrávání? Měli jste podobný problém? Mělo by se něco upravit v předvoleb nebo snad přepnout nějaký režim? A co třeba sample rate a bit depth, má to vliv na latenci? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale chtěl bych, aby se mi podařilo nahrávat víc stop bez toho zpoždění. Je nějaký doporučený postup nebo tipy, co vyzkoušet? Moc díky!

130 slov
1.3 minut čtení
17. 7. 2024
Antonín Fučík
Antonín Fučík

Tak s tou latencí to může být otravný. Zkus se podívat na pár věcí. První věc, co bych zkusil, je upravit nastavení zvukového rozhraní. Pokud používáš ASIO ovladače, tak ty většinou pomůžou snížit latenci víc než standardní ovladače. Zkus taky zvýšit buffer size, i když to zní divně, někdy může pomoct to trošku přenastavit.

Pak se podívej na sample rate a bit depth – čím vyšší, tím větší zátěž, což může zvýšit latenci. Zkus třeba 44.1 kHz a 16 bit, to by mělo být v pohodě pro většinu věcí. Také se ujisti, že nemáš otevřené další programy, co by ti mohly brát výkon.

A poslední tip: zkuste nahrávat jen jednu stopu a pak ostatní přidávat později, ale pokud chceš fakt nahrávat víc stop najednou, tak nejlepší je mít nějaké lepší zvukové rozhraní, které umí nízkou latenci dobře zvládat. Snad to aspoň trochu pomůže.

145 slov
1.5 minut čtení
22. 9. 2024
Kamila Šilhavá
Kamila Šilhavá

Takže latence při nahrávání víc stop v Audacity je fakt otravná. Zkus si zkontrolovat audio nastavení. V předvolbách bys měl mít možnost nastavit velikost bufferu – čím menší číslo, tím menší latence, ale pozor, moc malý buffer může způsobit praskání zvuku. Důležitý je taky ověřit, jestli používáš ASIO ovladače, pokud tvoje zvukovka podporuje ASIO, tak to hodně pomáhá.

Co se týče sample rate a bit depth, tak jo, má to vliv. Vyšší sample rate může zvýšit kvalitu, ale taky zátěž na procesor, takže to chce najít rovnováhu. Zkus třeba 44.1 kHz a 24 bit.

Jinak doporučuju zkusit nahrávat do jednoho projektu po jedné stopě a pak je smíchat, to může pomoct s latencí. Když tohle všechno nefunguje, tak možná bude problém ve zvukovce nebo v počítači. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
29. 4. 2024
Markéta Kopalová
Markéta Kopalová