Audacity.cz/Fórum/Zpoždění při nahrávání víc stop v Audacity

Zpoždění při nahrávání víc stop v Audacity

Mám takový problém, když nahrávám více zvukových stop najednou v Audacity, tak se mi zdá, že to není úplně synchronizované. Přímo mluvím do mikrofonu a snažím se zachytit několik nástrojů, ale když pak poslouchám výsledek, mám pocit, že některé stopy jsou zpožděné. Zkoušel jsem už nastavit různé latence a hrál si s nastavením zvukové karty, ale pořád to nějak nefunguje tak, jak by mělo. Přitom jsem použil stejné zařízení jako dřív a nikdy jsem neměl takové potíže. Fakt nevím, co s tím dělat. Je to něco, co bych měl řešit v nastavení Audacity nebo mám zkontrolovat něco jiného? Jakým způsobem se dá vyřešit to zpoždění? Mám se třeba podívat na ovladače zvukové karty nebo je problém spíš v tom, jak je nastavený projekt? Slyšel jsem něco o bufferu a latenci, ale nejsem si jistý, co přesně to obnáší a jak to správně nastavit. Máte někdo podobnou zkušenost? A co byste doporučili jako první krok k nápravě? Díky za jakékoli tipy.

160 slov
1.6 minut čtení
27. 9. 2024
Richard Kolář
Richard Kolář

Zpoždění při nahrávání víc stop v Audacity může mít několik příčin. Zkus zkontrolovat nastavení latence v Audacity, to je důležitý krok. Mělo by to být v Preferences, kde můžeš nastavit buffer size. Zmenšení bufferu může pomoct snížit latenci, ale pozor na to, že příliš malé hodnoty můžou způsobit praskání zvuku.

Také doporučuji zkontrolovat ovladače zvukové karty, jestli nejsou zastaralé nebo špatně nastavené. Můžeš vyzkoušet i jiný audio driver, třeba ASIO, pokud ho tvoje zvukovka podporuje, to většinou výrazně zlepší latenci.

Další věc je synchronizace při nahrávání - pokud používáš víc mikrofonů nebo nástrojů, snaž se všechny nastavit co nejblíž k sobě časově. Když poslechneš nahrávku, zkus najít místo, kde je nesynchronizace a možná to upravit ručně v editoru.

Pokud ti to nepomůže, tak zkus nahrávat jen jednu stopu a pak postupně přidávat další, abys viděl, jestli se to nezhorší s počtem stop. Někdy je prostě lepší nahrávat po jedné a pak mixovat. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2024
Bohuslav Matějka
Bohuslav Matějka

Zpoždění při nahrávání může být fakt otrava. Zkus se podívat na latenci zvukové karty, to je často problém. V Audacity můžeš najít nastavení latence v Preferences, zkus to tam trošku poštelovat. Možná zkus snížit buffer size, ale pozor, abys nezpůsobil další problémy s výkonem. Ovladače zvukovky taky zkontroluj, jestli jsou aktuální. Někdy pomůže restart počítače nebo Audacity, když už jsi hrál s nastavením. Pokud nahráváš víc stop najednou, možná bys měl zkusit nahrávat jednu stopu po druhé a pak je poskládat dohromady. Taky se ujisti, že ostatní aplikace, který používáš, nezatěžují procesor nebo RAM moc. Dobrý štěstí!

97 slov
1 minut čtení
4. 12. 2024
Anna Burianová
Anna Burianová