Audacity.cz/Fórum/Jak napravim zpoždění při vícestopovém nahrávání v Audacity?

Jak napravim zpoždění při vícestopovém nahrávání v Audacity?

Mám problém s vícestopovým nahráváním v Audacity. Vždycky, když se snažím nahrát víc stop dohromady, tak se mi zdá, že je tam nějaké zpoždění, jako by zvuk nebyl synchronizovaný. Zkoušel jsem různé nastavení, ale nic moc nepomohlo. Je mi jasné, že zpoždění může být způsobeno různými faktory, jako je latence zvukové karty nebo nastavení bufferu, ale upřímně, nejsem si úplně jistý, co přesně bych měl udělat. Může mi někdo poradit, jak to zpoždění odstranit nebo alespoň zmírnit? Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout v Audacity? A co třeba nastavení v systému nebo ovladačích? Mám Windows a používám USB mikrofon. Pokud máte nějaké tipy a triky, jak se s tímhle problémem poprat, budu moc vděčný. Děkuji všem za rady!

118 slov
1.2 minut čtení
4. 11. 2024
Veronika Zemanová
Veronika Zemanová

Zpoždění při nahrávání ve vícestopovém režimu může dělat dost neplechy. Zkus nejdřív zkontrolovat nastavení latence v Audacity. Jdi do Edit -> Preferences -> Recording a najdi možnost "Latency". Tam si můžeš nastavit, jak dlouho to má čekat. Zároveň je dobrý podívat se na buffer size v ovladačích zvukovky. Čím menší buffer, tím menší latence, ale může ti to i přerušovat zvuk, takže bacha na to.

Jestli máš USB mikrofon, tak se ujisti, že používáš správný ovladač – ideálně ASIO nebo WDM, pokud to tvoje zařízení podporuje. ASIO je super, protože dává menší latenci. Také zkontroluj, jestli nemáš zapnuté nějaké efekty nebo přidané filtry v Audacity, to taky může způsobit zpoždění.

Někdy pomůže i vypnout ostatní programy, co ti běží na pozadí, aby zvukovka měla víc výkonu. Takže tohle zkuste a snad se ti podaří to zpoždění vychytat.

135 slov
1.4 minut čtení
6. 7. 2022
Kateřina Hrušková
Kateřina Hrušková

Zpoždění při nahrávání v Audacity je fakt otravný problém. Zkus se podívat na nastavení audio zařízení v Audacity. Musíš změnit latenci. Jdi do Nástroje -> Předvolby -> Zařízení a zkus přepnout na „ASIO“ pokud máš zvukovku, co to podporuje, nebo zkus použít „MME“.

Pak je dobrý zmenšit buffer size, což najdeš v Předvolbách pod „Pokročilé“. Čím menší buffer, tím menší latence, ale dávej pozor, aby ti to nezpomalovalo počítač. Pokud máš USB mikrofon, tak se můžeš podívat na ovladače – někdy pomůže aktualizace ovladačů zvukovky nebo i mikrofonu.

Pokud to nepomůže, zkus nahrávat jednu stopu najednou a pak je všechny poskládat dohromady. Je to šílený, ale aspoň ti to ušetří nervy s latencí. A nezapomeň, že i ostatní programy běžící na pozadí můžou přidávat latenci.

125 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2024
Blanka Matoušková
Blanka Matoušková