Audacity.cz/Fórum/Proč je zvuk na různých stopách nesynchronní a jak to fixnout?

Proč je zvuk na různých stopách nesynchronní a jak to fixnout?

Mám takový problém, že když pracuji na nějakém projektu v Audacity, tak mi přijde, že zvuk na různých stopách není vůbec synchronní. Například, když nahrávám vokály a k tomu přidávám instrumentální stopy, tak se zdá, že jedna stopa zní dřív než druhá, což je fakt otrava. Zkoušel jsem se podívat na nastavení a všecko, co mě napadlo, ale nic nevypadá jako problém. Zajímalo by mě, jestli s tím má někdo zkušenosti. Může to být způsobeno nějakým nastavením v programu nebo třeba tím, jak jsem to nahrával? Hlavně bych chtěl vědět, co s tím můžu udělat, abych to opravil. Když pak poslouchám ten výsledek, tak to zní fakt divně a vůbec se mi to nelíbí. Nechci přece trávit hodiny úpravami jen kvůli tomu, že zvuk je nesynchronní. Existuje nějaký způsob, jak to rychle a efektivně vyřešit? Děkuju za každou radu!

139 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2023
Ladislav Drábek
Ladislav Drábek

Zní to jako běžný problém se synchronizací. Zkus se podívat na latenci, což je časový posun mezi nahráváním a přehráváním. Můžeš zkusit snížit buffer size v nastavení Audacity, tím bys měl zrychlit odezvu. Taky zkontroluj, jestli máš správně nastavený sample rate pro všechny stopy – pokud se liší, může to hodně ovlivnit synchronizaci. Pokud nahráváš s externím mikrofónem nebo zvukovou kartou, ujisti se, že nemáš nějaké zpoždění v nastavení. Jinak můžeš také ručně posunout stopy, abys je srovnal. Je to sice opruz, ale většinou to pomůže.

86 slov
0.9 minut čtení
3. 11. 2021
Markéta Kopalová
Markéta Kopalová

Zní to, jako bys měl problém se synchronizací stop. Tohle se může dít z různých důvodů. První věc, co bych zkontroloval, je nastavení latence. Když nahráváš, tak může být latence vysoká a tím pádem se zvuky z různých stop nebudou slyšet ve správném čase. Zkus si nastavit buffer size nižší, ale pozor, moc nízká hodnota může zase způsobit další problémy.

Další věc je zkontrolovat, jak jsi nahrával jednotlivé stopy. Pokud jsi měl nějaké externí zařízení, nebo pokud jsi nahrával přes mikrofon a zvukovku, tak se může stát, že to není úplně ideální.

Můžeš zkusit ručně posunout jednotlivé stopy v Audacity tak, aby to lépe sedělo, nebo použít funkci „Align Tracks“. Někdy taky pomůže zapnout metronom a synchronizovat nahrávání podle něj pro lepší časování.

Když už to uděláš a pořád to nebude sedět, tak je možná dobrý zkusit nahrát znova s nižší latencí. Snad ti to pomůže!

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2021
Miroslav Starý
Miroslav Starý