Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit úrovně hlasitosti pro víc stop v Audacity?

Jak nastavit úrovně hlasitosti pro víc stop v Audacity?

Zdravím všechny, potřebuju trochu pomoct s Audacity. Mám několik nahrávek, které bych chtěl mixovat dohromady a nevím, jak správně nastavit úrovně hlasitosti pro každou stopu. Vím, že má smysl mít různé úrovně, aby to znělo dobře a vyváženě, ale jak na to? Když se pokusím upravit hlasitost u jedné stopy, tak mi to občas zkreslí ostatní nebo přehluší. Zkoušel jsem použít ty červené jezdce na levé straně každé stopy, ale stále nevím, jak najít tu správnou rovnováhu. Někdo mi říkal, že existují i nějaké techniky nebo triky, jak to udělat lépe. Mohli byste mi poradit, jak na to? Co všechno bych měl mít na paměti při nastavování hlasitosti více stop? Jak poznám, že je vše v pořádku? A co třeba komprese? Vím, že ji můžu použít, ale nejsem si jistý, kdy a jak ji aplikovat. Každá rada by byla super. Díky moc!

142 slov
1.4 minut čtení
3. 2. 2025
Ondřej Toman
Ondřej Toman

Když mixuješ víc stop v Audacity, nejlepší je začít s nastavením hlasitosti pomocí těch červených jezdců. Ale to není všechno. Zkus si nejdřív poslechnout, jak jednotlivé stopy znějí samostatně a pak je mixuj dohromady. Je dobrý mít jednu hlavní stopu, třeba vokály, a ostatní kolem toho vyvážit. Pokud něco přehlušuje, tak si na tu stopu dej třeba -3 dB nebo tak.

Pak můžeš zkusit použít efekty, jako je komprese. Kompresor ti pomůže vyhladit dynamiku a udělat zvuk ucelenější. Nezapomeň na to, že pokud chceš, aby něco vynikalo, nemusíš to hned dávat na maximum – stačí to trochu vytáhnout nad ostatní stopy.

Furt kontroluj úroveň signálu, abys neměl "clipping" (zkreslení). Dodržuj nějaký limit, třeba -6 dB pro celkový mix. A nakonec, vždycky si udělej poslech na různých zařízeních – sluchátka, repráky a tak, abys měl jistotu, že to bude znít všude dobře.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2024
Štěpán Procházka
Štěpán Procházka

Když mixuješ víc stop v Audacity, tak nejlepší je začít s těmi jezdci na hlasitost, co máš vlevo. Každou stopu uprav na nějakou rozumnou úroveň, ale pozor, ať ti to nezní jako kakofonie. Zkus si třeba udělat první mix bez efektů a pak teprve přidávat. Můžeš taky použít normalizaci, aby ses vyhnul přehlušení. Když máš třeba vokály, tak je dej trochu výš než hudbu. A kompresi zkus třeba na silnější stopy, aby to neskákalo jak blázen. Hlavně poslouchej, co zní dobře a neboj se udělat pár pokusů. Ať se ti to povede!

92 slov
0.9 minut čtení
8. 3. 2022
Petr Jahoda
Petr Jahoda