Audacity.cz/Fórum/Jak mohu odstranit šum ze záznamu s mnoha stopami?

Jak mohu odstranit šum ze záznamu s mnoha stopami?

Přemýšlím, jak se zbavit šumu v nahrávce, která má spoustu stop. Nahrávám různé nástroje a vokály, ale zdá se, že se mi do zvuku dostává příliš mnoho nežádoucího šumu. Mám Audacity, ale nevím přesně, jak správně použít jeho funkce na odstranění šumu. Zkoušel jsem už několik různých metod, ale výsledek není takový, jaký bych si představoval. Je třeba vybrat nějakou konkrétní část nahrávky, kde je šum nejvíc slyšet, nebo to stačí udělat na celé skladbě? Jakou hodnotu mám nastavit pro prahovou úroveň šumu a jak moc to ovlivní zbytek nahrávky? Slyšel jsem něco o frekvenčním spektru a že je dobré si ho prohlédnout, ale zatím jsem k tomu nedošel. Vím, že by bylo asi nejlepší mít v nahrávce co nejméně šumu už při samotném natáčení, ale teď už to bohužel není možné. Můžete mi někdo poradit, jaké konkrétní kroky bych měl v Audacity udělat? Jaké pluginy nebo nástroje byste doporučili pro čistější zvuk? Bude to fungovat i na vícero stopách najednou? Předem díky za jakékoliv tipy a rady!

168 slov
1.7 minut čtení
20. 7. 2023
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš

Odstranit šum v nahrávkách může být oříšek, ale tady je pár tipů, co zkusit v Audacity. Nejprve si vyber nějaký úsek, kde je slyšet jen ten šum (třeba pauza mezi nástroji), a použij funkci "Získat profil šumu". Potom označ celou skladbu a jdi na "Odstranit šum". Tam nastav prahovou úroveň – většinou se doporučuje začít kolem 12-18 dB a pak to testovat. Když to přeháníš, můžeš ztratit detaily zvuku. Vždycky si to poslechni po aplikaci efektu.

Frekvenční spektrum v Audacity ti může pomoct zjistit, kde je šum nejvíc slyšet a experimentovat s EQ, aby ses zbavil těch nežádoucích frekvencí. Pokud máš víc stop, zkus udělat to samé na každé stopě zvlášť, než to smícháš dohromady. A pokud chceš něco extra, podívej se po pluginech jako Waves NS1 nebo iZotope RX, ale to už může být dražší záležitost.

Hlavně si dej pozor na to, aby sis nenarušil ostatní nástroje a vokály. Na začátku je fakt lepší mít co nejméně šumu už při natáčení, ale teď už to nevyřešíš, tak se snaž najít tu nejlepší rovnováhu.

174 slov
1.7 minut čtení
14. 3. 2024
Adéla Sládková
Adéla Sládková

Odstranění šumu v Audacity může být trochu oříšek, ale dá se to zvládnout. Nejprv si vyber část nahrávky, kde je slyšet jen ten šum, třeba ticho mezi hudbou. Pak jdi na Efekty -> Odstranit šum. Tam si nejdřív vezmi vzorek šumu, aby program věděl, co má odstranit. Po výběru vzorku klikni na "Získat profil šumu". Pak označ celou skladbu (Ctrl+A) a znovu otevři ten efekt. Nastav hodnoty - začni s prahovou úrovní kolem 20 dB a redukcí šumu na 12-15 dB. Někdy to chce trošku laborovat, abys neztratil detaily zvuku. Můžeš si pohrát i s dalšími parametry jako je frekvenční rozsah, jestli to je potřeba.

Co se týče víc stop najednou - Audacity to umí, ale budeš muset udělat stejný proces pro každou stopu zvlášť. Dobré je si to před tím projít v spektrálním zobrazení, abys viděl, kde je šum nejhorší. Pokud bys hledal pluginy, tak zkús třeba ReaPlugs nebo i VST efekty jako iZotope RX, pokud se ti podaří je do Audacity dostat. Ale bez dobrého natáčení to stejně nebude ideální. Hlavně to neodflákej při snímání a snaž se mít co nejčistší zvuk už od začátku.

187 slov
1.9 minut čtení
22. 5. 2022
Andrea Ondrová
Andrea Ondrová